La cooperació transfronterera serà un dels eixos fonamentals del programa d'ajuts de la Unió Europea per al període comprès entre els anys 2014 i 2020, segons va assegurar ahir el representant de la Direcció General de Política Regional de la Comissió Europea, Marc Lobet en la primera sessió de les Jornades Tècniques de l'Espai Català Transfronterer, que entre ahir i avui analitzen la cooperació en els àmbits territorial, econòmic i universitari.

El secretari d'Afers Exteriors de la Generalitat, Senén Florensa, l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont i el delegat del Govern, Eudald Casadesús, van assistir a la inauguració. Florensa va destacar el paper de l'Espai Català Transfronterer en el desplegament de les polítiques territorials de la Unió Europea ja que "ha permès establir un marc de col·laboració que ha comportat unes millors condicions de treball". Puigdemont va assegurar que, en un món canviant com l'actual, "no hi ha cap més alternativa que la cooperació transfronterera" i va afegir que tots els poders públics hi han de contribuir. Per la seva part, Marc Lobet va explicar que la cooperació transfronterera es manté com una de les principals estratègies del programa d'ajuts de la UE, tot i les retallades pressupostàries previstes. En aquest sentit, Lobet va afegir que des de la Comissió Europea es dóna un valor afegit a la cooperació transfronterera, fins al punt que proposa a la UE que hi destini més de 8.000 milions, que representen més del 73% del pressupost global en cooperació.

La sessió va continuar amb una taula rodona sobre experiències de cooperació territorial transfronterera que va comptar amb la participació del director i de la secretària general de l'Euroregió Pirineus-Mediterrània, Phillipe Mestre i Antònia Sabartés, i del director de la Comunitat de Treball dels Pirineus, Xavier Bernard. Tots ells van coincidir que, tot i les dificultats per crear organismes de cooperació, gràcies a la Unió Europea poden col·laborar diversos territoris d'Estats diferents. Durant la tarda, es van exposar diverses experiències de cooperació transfronterera com l'Hospital de la Cerdanya o el projecte d'Escena Catalana amb els espais escènics de Perpinyà i Salt, entre d'altres.