Un total de 196 mestres i professors dels Serveis Territorials d'Ensenyament a Girona que es jubilen aquest any van rebre ahir un homenatge presidit per la consellera en funcions, Irene Rigau, acompanyada del seu màxim responsable a Girona, Albert Bayot, i el delegat del Govern de la Generalitat, Eudald Casadesús. El reconeixement es va realitzar a l'espai La Pineda de Sant Gregori, cap a les 7 de la tarda i va comptar amb l'assistència del professorat jubilat i representants dels centres educatius on han treballat. La Conselleria va entregar un record commemoratiu als homenatjats, en un acte que també va incloure dues actuacions musicals del grup Germà negre.

La consellera d'Ensenyament en funcions, Irene Rigau, va avançar ahir a Girona l'oposició del seu Departament al fet que el Ministeri d'Educació fixi els continguts de les matèries instrumentals i deixi la resta a les autonomies, tal com pretén. Rigau va acusar el Ministeri d'improvisar i va alertar del perill que això suposa "quan parlem d'una llei que ha d'ordenar el sistema educatiu".

Tal com notificarà avui en una nova trobada de les conselleries d'Educació de l'Estat amb el ministre José Ignacio Wert, Rigau va deixar clar el rebuig del Govern què "el ministre es reservi la determinació del currículum de les matèries que considera més importants i deixi per a les comunitats autònomes les que considera de segon ordre". "No hi ha matèries de primera per al Ministeri i matèries de segona per a les comunitats", va afirmar la consellera, per defensar "el que diu l'Estatut: que tenim competència compartida en l'ordenació del currículum a partir d'uns mínims", que va demanar que fixi. Rigau va afegir que la llei mai havia fixat les assignatures optatives.

La titular d'Ensenyament va denunciar que "la precipitació en lleis d'educació pot resultar molt cara; però és que, a més a més, està desdibuixant el mapa competencial de Catalunya i de tot Espanya, i fa molt difícil que hi pugui haver consens en aquest tipus de llei".

Abans d'emprendre altres accions, Rigau va assegurar que la Generalitat continuarà "lluitant a través de l'activitat parlamentària perquè aquest model no prosperi" i va remarcar que "quan sigui definitiu, evidentment farem ús de les atribucions que ens pertoca en l'àmbit constitucional".

Irene Rigau va inaugurar, ahir a la tarda, un nou postgrau de la Universitat de Girona destinat a formar directius de centre i serveis educatius. Aquest curs -que s'estrena amb 20 places cobertes majoritàriament per professionals gironins- sorgeix arran de la professionalització de la direcció d'escoles i instituts promoguda pel Govern de la Generalitat. La inauguració també va comptar amb la rectora de la UdG, Anna Maria Güell, el degà de la Facultat d'Educació i Psicologia, Josep Maria Serra, i del director del postgrau, Joan Teixidó.