La situació econòmica segueix empitjorant i les dades de famílies que passen extrema necessitat és, en paraules de les entitats, alarmant. En aquests moments, els diferents centres que distribueixen aliments de la comarca estan atenent més de 2.150 famílies. La major part se l'emporta Figueres, que en aquests moments es fa càrrec de 1.600. Unes 250 més corresponen a Castelló d'Empúries, una xifra similar es troba a Roses i, finalment, el nou servei que s'ha obert a l'Escala ronda la seixantena de famíies. Tots coincideixen a dir que en les darreres setmanes les xifres s'han incrementat d'una forma pronunciada. Així, en el cas de Càritas Figueres, en només dues o tres setmanes, han començat a atendre 200 famílies més. "Hi ha dies que se'ns deriven de serveis socials entre 20 o 30 persones i al Centre de Distribució podem arribar a repartir més d'una tona de menjar en un sol dia", diu el seu president, Jordi Rotllan.

"Fins fa poc ateníem unes 1.400 famílies però en les últimes setmanes no paren d'incrementar les derivacions", afegeix Rotllan. El Centre de Distribució d'Aliments de Figueres (CDA) atén un 65% de persones que venen dels Serveis Socials i un 35% que ho fan del Consell Comarcal. És a dir, d'altres punts de la comarca que no coincideixen amb els municipis grans, que ja tenen els seus serveis de distribució. Rotllan diu que fins ara es trobaven amb casos que es renovaven durant uns sis mesos i després la situació millorava. Ara això ha canviat.

"Els que entren, no surten"

"Les persones que han entrat ja no en marxen, es van renovant contínuament i en van entrant de noves, sense parar", explica. De moment, amb el que compten del Banc d'Aliments, les donacions de particulars, els actes solidàris o els ajuts d'entitats i administracions garanteixen el subminitrament però alerta que no es pot abaixar el ritme. "No vull alarmar però no pot defallir el ritme", afegeix. I és que, tot i que les famílies hi acudeixen cada quinze dies a recollir lots alimentaris, hi ha dies en què arriben a distribuir més de 1.500 productes. Per fer-se una idea, diu, el mateix que es va recollir en la jornada solidària organitzada per la Llibreria Low Cost, que va intercanviar llibres per aliments. "La comarca és molt solidària", insisteix Rotllan.

La demanda no para de crèixer i es reprodueix en d'altres grans municipis de la comarca. En el cas de Castelló d'Empúries, una de les responsables de Càritas, Catalina Casadevall, assegura que a principis del mes d'octubre ja havien superat les xifres de tot l'any passat. Porten distribuits 1.293 lots. Aquest any han atès 250 famílies i cada setmana reparteixen productes al voltant de 30. Al centre de la població, els casos venen derivats pels assistents socials però, en casos urgents, també es fan atencions puntuals.

Les importants donacions

El president de Càritas de Roses, Pere Bohigas, també destaca aquest increment. Tot i que el volum gran de distribució es porta des de la Creu Roja, calculen que s'estan atenent unes 230 famílies en total. En el cas de l'Escala, on fa pocs dies es va obrir el servei, ja es fan càrrec de 56 famílies, el que representa un total de 177 beneficiaris. Preveuen que les dades continuin augmentant i que s'arribi al voltant de les 160 famílies. El que suposaria una afectació sobre unes 400 persones. El centre rep aliments de Banc d'Aliments, de donacions particulars, d'un supermercat i també del consistori. A més, alguns pescadors del municipi també s'han adherit a la iniciativa i donaran peix que es recollirà i congelarà diàriament.