Els Mossos d'Esquadra han detectat un nou tipus de delinqüència local que es mou a banda i banda de la frontera, aprofitant la supressió de les cabines policials. "Es tracta d'un fenomen nou que ha anat en augment", concreta el cap de la Regió Policial de Girona, el comissari Joaquim Belenguer. Aquests petits delinqüents -no són grups organitzats- tenen com a radi d'actuació la zona compresa entre Figueres i Ceret, i solen cometre robatoris amb violència. Aquest és un dels motius que ha fet reprendre el dispositiu "Pirineus", on han pres part tots els cossos policials, i que ha fet 21 detinguts, intervenir 370 litres de gasoil robats i comissar licors, armes prohibides i drogues.

La supressió de les cabines a l'autopista AP-7 i dels controls policials diaris a la N-II al Pertús ha fet aflorar aquest tipus de delinqüència. Es tracta de lladregots locals, que viuen a banda i banda dels Pirineus, i que aprofiten la supressió de fronteres per actuar indiscriminadament en un costat o altre.

El cap de la Regió Policial de Girona, el comissari Joaquim Belenguer, assegura que cada cop més es pot parlar "d'una delinqüència local transfronterera". Aquests lladres solen actuar en solitari o bé grups reduïts, però no formen part de bandes organitzades. Viuen o bé a l'Alt Empordà o bé a la Catalunya del Nord i tenen com a radi d'actuació la zona compresa entre Figueres i Ceret. Segons Belenguer, la tipologia de delictes que solen cometre és diversa: robatoris a interior de vehicle, a les càrregues dels camions, a dins d'habitatges o bé estrebades i atracaments a vianants. El comissari explica que, com que ara ja no hi ha "una frontera física", aquests lladres aprofiten per anar amunt i avall i fer malifetes a costat i costat dels Pirineus.

El cap de la Regió Policial de Girona també indica que el número de delictes que cometen aquests lladres sí que ha anat en augment, però que els delinqüents són els mateixos que hi havia abans. "Allò amb què ens trobem és que ara, però, aprofiten que la frontera ja no existeix com a filtre de seguretat per cometre més robatoris", concreta Joaquim Belenguer.

Precisament, per mantenir a ratlla aquests delinqüents, aquest any s'ha reeditat el dispositiu "Pirineus" (que ja s'havia muntat els anys 2005, 2006 i 2007). L'operatiu s'ha portat a terme en els darrers dies (del 27 de novembre al 3 de desembre) i ha mobilitzat tots els cossos policials que hi ha a la zona (Mossos d'Esquadra, Policies Locals, policia estatal, Guàrdia Civil, Gendarmeria i policia de fronteres francesa).

L'objectiu dels nombrosos controls que s'han muntat era doble. Per una banda, escorcollar tots aquells vehicles on hi anaven persones sospitoses i localitzar armes, droga o objectes robats. Per l'altra, reduir l'accidentalitat a la carretera (sobretot, enxampant tots aquells qui agafaven el volant beguts).

21 detinguts i comissos

Aquest 2012, el dispositiu "Pirineus" s'ha saldat amb vint detinguts que han fet mossos i policies locals (dels quals, catorze per robatoris amb força i sis, per negar-se a fer la prova d'alcoholèmia), cap a una trentena d'actes aixecades (quinze per droga i les restants, per tinença d'armes prohibides) i 46 denúncies per infraccions de trànsit (dotze, a gent que conduïa beguda).

En total, els agents dels diferents cossos han arribat a escorcollar més de 300 vehicles i identificar més de 500 persones durant els set dies que ha durat el dispositiu.

Entre els comissos que s'han fet, destaquen 370 litres de gasoil robats -que transportava un camió repartits en bidons- o armes prohibides com un bat de beisbol i un tornavís. A més, també s'ha trobat material robat en un restaurant (com una olla o una cafetera) i s'han comissat cap a una seixantena d'ampolles de licor.

D'altra banda, la Guàrdia Civil ha detingut a la Jonquera un home amb 200 grams de cocaïna al damunt (amb un valor al mercat negre d'11.000 euros) i a Puigcerdà -un altre lloc on s'han fet controls- han intervingut un carregament de 1.800 paquets de tabac ros per a contraban (que tenia un valor de 8.100 euros). Finalment, la policia estatal ha retornat als seus països d'origen tres estrangers en situació irregular a qui es va enxampar durant els controls.