El grup d'ERC a la Diputació de Girona i el primer secretari del PSC, Juli Fernández, van demanar al grup de CiU que aparti de les seves funcions el president de la institució, Jaume Torramadé, fins que s'aclareixin, per via judicial, les denúncies per assetjament ?sexual i per extorsió que s'han creuat entre el també alcalde de Salt i i l'exassessora del partit, Minerva Amador. Tot i el respecte a la presumpció d'inocència, totes dues formacions progressistes consideren necessari prendre una mesura transitòria. CiU, però, manté el silenci, que s'allarga des de fa tres dies.

Convergència Democràtica està sentint la pressió i la situació està començant a ser incòmoda. Les reunions són contínues entre les diferents direccions des de dimarts al matí. La preocupació ha anat en augment i cada dia s'obre un nou capítol en la direcció que Torramadé es plantegi el futur. CDC ja ha fet arribar a Unió la solució: que dimiteixi i que proposin un candidat alternatiu. Oficialment, però, no hi ha cap pronunciament per part de Convergència. Mentre que Unió Democràtica es limita a esperar la decisió que es prengui al jutjat: si Torramadé és imputat, se l'obligarà dimitir.

De moment és l'oposició qui segueix movent fitxes. En un comunicat, els republicans també van reclamar la creació d'una comissió d'investigació interna en el si de la Diputació per aclarir la utilització de suposats recursos públics en les negociacions que s'han produït entre Torramadé i Amador. Amb aquesta mesura també se sumen al PSC, que ja l'havia reclamada el dimarts passat quan el cap de Protocol i Comunicació, Josep Maria Amargant, va revelar que havia fet de mitjancer per evitar que Minerva Amador denunciés el suposat assetjament sexual.

Per aquesta raó, com ja havia fet el president del grup, Lluís Sais, els republicans recorden que en algunes informacions publicades s'indicava que s'havia negociat una suposada indemnització per a Amador de 50.000 euros, els quals provindrien de fons públics de la Diputació de Girona; un fet que, en cas de ser cert, qualificarien de "molt greu" .

ERC va admetre que fins ara no s'havia posicionat sobre aquesta qüestió perquè es tractava d'un assumpte privat, però que han decidit redactar un comunicat perquè "s'està perjudicant i embrutant la imatge de la Diputació de manera notòria", arran de les declaracions dels cap de Protocol i de la carta oberta del mateix Torramadé.

La màxima celeritat

Els republicans no han entrat a valorar el tema judicial i tampoc l'intercanvi d'acusacions entre Torramadé i el cap de Protocol de la Diputació de Girona, Josep Maria Amargant, ja que estan emmarcades en el terreny personal i no en el polític. Finalment, van demanar "la màxima celeritat, responsabilitat i transparència possible", per aclarir els fets i depurar de manera immediata responsabilitats si es demostrés que alguna de les acusacions és certa.

Per la seva part els socialistes, mitjançant el primer secretari del PSC a la demarcació de Girona, Juli Fernández, va reclamar al president de la Diputació de Girona, Jaume Torramadé, que deixi el càrrec mentre durin els processos judicials oberts, per les denúncies creuades entre aquest i Minerva Amador, exassessora d'UDC a la corporació, per presumpta extorsió i persecució sexual, respectivament. El PSC ha demanat a la direcció de CiU, a través d'un comunicat, que resolgui la situació d'inestabilitat a la Diputació arran de la polèmica, tot i que ha insistit a respectar la presumpció d'innocència de Torramadé.

"La situació és delicada i, per responsabilitat, han de prendre's decisions serenes que mantin?guin el prestigi de les institucions que han quedat esquitxades", va exposar Fernández, que va afegir que aquestes decisions les ha de prendre CiU. Fernández va exposar que la renúncia temporal de Torramadé no ha de significar la seva separació de l'activitat política del partit, si no es creu convenient, però va apuntar que sí "que seria desitjable que, generosament, fes una pausa mentre es restableix la normalitat i els processos judicials segueixen el seu curs".

Petició de dimissió de PxC

La portaveu de Plataforma per Catalunya a l'Ajuntament de Salt, Maria Osuna, va demanar la dimissió de l'alcalde del municipi i president de la Diputació de Girona, Jaume Torramadé. "És l'enèsim escàndol en què es veu involucrat l'alcalde. Els saltencs estem farts de veure relacionat el seu nom i el de la nostra ciutat amb assumptes delictius", va afirmar Osuna.