La Candidatura d'Unitat Popular (CUP), l'organització juvenil Arran i el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans van organitzar ahir al vespre una concentració davant la seu del Partit Popular a Girona en "defensa de l'escola en català i contra els atacs a la llengua anunciats pel ministre Wert". Desenes de persones, entre les quals hi havia els regidors de la CUP i representants de les entitats promotores de la convocatòria, van participar en la protesta.

El conjunt de la comunitat educativa i les entitats socials han reaccionat amb contundència contra l'avantprojecte de llei educativa i en defensa del model educatiu català convocant concentracions de rebuig: la plataforma Somescola dilluns vinent, coincidint amb la commemoració del Dia Mundial dels Drets Humans, i el Marc Unitari de la Comunitat Educativa (MUCE) el dijous 13 de desembre.

A part de la concentració de dilluns -l'acte central serà a dos quarts de 7 de la tarda a Barcelona però també es farà alguna acció per concretar a Girona-, les entitats cíviques, culturals i educatives agrupades a Somescola també han fet una crida als centres perquè pengin en llocs visibles pancartes on es llegeixi el lema "Per un país de tots, l'escola en català". A més, aquest col·lectiu també ha instat a fer breus actes reivindicatius amb tota la comunitat educativa, el mateix dilluns a la sortida de l'escola.

D'altra banda, les organitzacions que integren el MUCE han convocat, per tres dies després, una altra manifestació en defensa de l'educació pública i en contra de la Llei orgànica de millora de la qualitat educativa (LOMCE) i les retallades pressupostàries.

Per dijous de la setmana que ve al migdia, el MUCE -que inclou associacions d'estudiants, de mestres i professors, sindicats i federacions d'associacions de mares i pares d'alumnes- convoca tota la comunitat educativa a organitzar actes de protesta als seus centres i assistir a una manifestació unitària, que sortirà a les sis de la tarda a Barecelona. El Marc Unitari convoca aquests actes amb el lema "Per la cohesió social: Ni LOCME, ni retallades. En defensa de l'educació pública i la llengua catalana"; remarcant que "a Catalunya tenim un doble motiu per sortir al carrer: un atac sense precedents al nostre model educatiu i a la immersió lingüística", d'una banda, i "una llei que no fa més que augmentar la mercantilització i aprofundir en la privatització de l'ensenyament públic", de l'altra. Pel que fa a les protestes als centres, aquest col·lectiu suggereix fer cadenes humanes, fer sonar xiulets o penjar pancartes, entre d'altres.

"No hi ha conflicte lingüístic"

Les direccions dels centres educatius catalans també van fer públic ahir el seu "enèrgic rebuig" a la reforma promoguda pel ministre d'Educació, José Ignacio Wert. Les comissions permanents de les Juntes Centrals de Directors i Directores de Primària i Secundària van defensar l'"èxit" del model lingüístic del sistema educatiu català, remarcant que "ha contribuït a la cohesió social i a l'equitat del país" al llarg de les últimes dècades.

Les juntes de directors van afirmar que "no hi ha cap conflicte lingüístic en els centres educatius" i van dir no entendre "la necessitat de crear un problema artificial i innecessari". "Ha costat molt arribar fins aquí perquè ara determinades persones intentin amb irresponsabilitat destruir l'èxit del nostre model d'ensenyament lingüístic", van denunciar. Alhora, van assenyalar que els resultats de les avaluacions externes demostren que l'aprenentatge de les dues llengües cooficials és molt semblant i van demanar centrar l'atenció en "els problemes reals que afecten el sistema educatiu", com són el fracàs escolar o l'abandó prematur.