La legislació actual no permet que un president de Diputació pugui abandonar el càrrec temporalment i el pugui reprendre després que es tanqui un procés judicial obert. Les úniques fórmules viables perquè Jaume Torramadé deixi el càrrec a Girona arran del presumpte assetjament a una assessora d'Unió seria la qüestio de confiança o la moció de censiura. El PSC i ERC van demanar a CiU que l'aparti mentre durin els processos judicials.

Ni la Llei de Bases de Règim Local, ni tampoc la Llei Orgànica del Règim Electoral General permeten que algú deixi el seu càrrec electe en suspens de manera atemporal. L'advocat Josep López de Lerma fa notar que "el president és elegit per i d'entre els diputats provincials i la llei preveu: dimissió, malaltia i defunció". López de Lerma recorda que "en els tres supòsits, el substitueix provisionalment el primer vicepresident. Ara bé, en cas de dimissió o mort, el primer encàrrec que té el Vicepresident és convocar ple extraordinari per elegir nou president".

En aquest sentit afirma que "no es 'pot ser' i 'no exercir' si no és per malaltia, que aleshores es transforma en una 'provisionalitat temporal', no pas 'atemporal' i supeditada a sentència, com sembla que pretenen", diu López de Lerma.

Per tant, difícilment es podria optar per la "trampa legal" que Torramadé acceptés declarar la seva absència temporal del càrrec i que les seves responsabilitats les assumeixi directament el vicepresident primer. L'inconvenient: amb aquesta fórmula, Unió cedeix la presidència a Xavier Soy, home de Convergència Democràtica i també esquitxat pel cas de manera indirecta, en ser un dels comensals del famós sopar.

La llei preveu dues opcions. La proposta d'una qüestió de confiança que presentaria el mateix Torramadé per comprovar si en aquesta situació de debilitat continua tenint el suport dels seus correligionaris de CiU, que tenen majoria absoluta a l'ens, però no ?l'obligaria a dimitir. La segona opció és una moció de censura que podria presentar l'oposició de PSC i ERC o un sector dels representants de CiU i forçaria el seu canvi.

Per altra banda, sobre el possible relleu de Torramadé a la Diputació, el vicepresident Miquel Calm es va desentendre públicament del cas en afirmar que "és evident que sóc el vicepresident de la Diputació de Girona i veiem com es tradueix tot això, però en principi no en sé absolutament res. Veurem com van les coses", va afirmar, segons va informar Xavier Valeri.