L'Arxiu Comarcal de la Selva, ubicat a Santa Coloma de Farners, no podrà obrir finalment aquest mes de desembre com estava previst, després que els tècnics hagin determinat que el paviment reparat no havia quedat prou consolidat i caldrà tornar-lo a instal·lar. Així, ho va explicar ahir el regidor d'Urbanisme de l'Ajuntament de Santa Coloma de Farners, Josep Cullell (CiU). L'Arxiu es troba des de fa temps en la seva fase final i només restava pendent d'un informe tècnic per determinar si es podia obrir ja o si calia tornar a canviar el paviment, com així ha estat. "L'informe no ha estat positiu", va comentar Cullell, que va confirmar que caldrà canviar el terra. "Amb tot el que ha sortit, calia resoldre-ho perquè tot quedi correcte", va afegir.

"En comptes de poder obrir aquest mes, haurem d'esperar un parell de mesos perquè cal fer un canvi de paviment", va destacar Cullell. Segons va explicar el regidor, caldrà arrencar el paviment actual, posar el nou i deixar que es consolidi per després posar tot el mobiliari, que encara falta per instal·lar. De fet, estava a l'espera que el terra rebés el vistiplau dels tècnics per instal·lar-lo. Així, doncs, tot plegat podria tenir un termini d'uns dos mesos, segons va destacar Cullell.

Les obres del nou Arxiu Comarcal de la Selva van començar el febrer del 2008 amb l'enderroc de l'antiga fàbrica tèxtil de Ca l'Albert, situada al centre històric de la capital de la Selva entre els carrers Batlle i Sant Dalmau. El nou edifici subsitituirà el que actualment es troba en un local del carrer Camprodon i ocuparà 450 metres quadrats del solar de l'antiga fàbrica i la resta, uns 250 metres quadrats, són propietat municipal.

Aquest problema que ha sorgit ara amb el paviment no és el primer que viu l'edifici des de l'inici de les obres. Aquesta passada primavera es va detectar que el paviment col·locat al primer pis s'inflava i hi apareixien esquerdes, fet que va obligar la constructora a haver-lo de col·locar de nou. Abans, però, el nou arxiu ja va patir retards quan fa dos anys la constructora, Incunart SA, va presentar un concurs de creditors -antiga suspensió de pagaments- i va deixar les obres a mig fer. Uns treballs que no es van poder reiniciar fins a l'octubre de l'any passat amb una nova empresa i després d'aprovar-se la decisió a través d'un acord de ple.

Ara, doncs, la construcció d'aquesta instal·lació té un nou petit entrebanc i és que caldrà aixecar gran part del paviment instal·lat i tornar-lo a consolidar.

Carrers adjacents

Una de les conseqüències d'aquest nou endarreriment serà que la remodelació dels carrers adjacents a l'edifici, prevista per l'Ajuntament, podria patir algun retard. Cullell va destacar que els carrers adjacents està previst que s'arreglin després de les festes de Nadal, però ara caldrà veure quan es fa. "S'haurà de lligar amb el canvi de paviment", va afirmar el regidor, que creu que pot ser un problema que estigui les dues obres al mateix temps. En tot cas, va destacar que "el prioritari és acabar de posar el paviment".