El president de la Diputació de Girona, Jaume Torramadé, s'ha apartat temporalment del càrrec per l'afer de les denúncies creuades, tot i que no ha dimitit. Torramadé assegura que la voluntat de "prendre una certa distància del dia a dia" de la Diputació obeeix a una decisió "lliure i responsable", tot i que "evidentment, no volguda". A partir d'ara, i durant les properes setmanes, qui ostentarà el càrrec serà el vicepresident Miquel Noguer. Després de reunir la junta de govern, Torramadé ha dit que ha optat per desvincular-se temporalment tant de la presidència de la Diputació com de la intercomarcal d'UDC perquè creu que "és el millor", però ha deixat clar que continua com a alcalde de Salt. L'enrenou que ha generat l'afer de les denúncies creuades entre Jaume Torramadé i l'assessora i -ara ja- expresidenta local d'UDC a Salt, Minerva Amador, ja ha tingut conseqüències polítiques. Torramadé ha decidit renunciar temporalment a les dues presidències que fins ara ostentava, la de la Diputació de Girona, i la de la intercomarcal d'Unió a la demarcació.

La decisió de deixar durant unes setmanes -no ha precisat quantes exactament- la presidència de la Diputació l'ha comunicada aquesta tarda el mateix Jaume Torramadé a la junta de govern. A la reunió, que s'ha fet a la seu de la Diputació, hi han assistit tretze dels catorze diputats de CiU que, juntament amb Torramadé, formen la junta. Només hi ha faltat la diputada i primera tinent d'alcalde a Figueres, Marta Felip.

La trobada ha tingut lloc a les cinc de la tarda i ha durat escassament un quart d'hora. A la sortida, Torramadé ha justificat que la seva decisió "de prendre distància tant del dia a dia" de la Diputació com de la presidència d'UDC ha estat "lliure", tot i que, "evidentment, no volguda".

"He pres una decisió responsable perquè hi ha hagut una pressió mediàtica molt important respecte el tema", ha dit Torramadé, en referència a les denúncies creuades per assetjament sexual i extorsió. I hi ha afegit: "Crec que quan un té càrrecs de responsabilitat i es veu amb dificultat per exercir-los amb certa llibertat, s'ha d'apartar del focus principal".

No dimiteix

Això sí, Jaume Torramadé també ha deixat molt clar que es tracta d'una decisió temporal, i que en cap cas, dimiteix d'aquests dos càrrecs. "Les persones en controvèrsia amb mi tenen a veure amb el partit, la Diputació o totes dues coses alhora", ha dit. "Per això, són dos llocs on faig un pas lateral i transitori perquè s'aclareixi la situació; les circumstàncies em porten a pensar que, des d'un punt de vista fred, és el millor per a les institucions que represento", hi ha afegit.

En aquest punt, doncs, Torramadé no només ha fet referència a les denúncies entre ell i Amador, sinó també al conflicte que la setmana passada va obrir el cap de Protocol i Comunicació de la Diputació, Josep Maria Amargant. En una carta oberta, Amargant va denunciar que hi havia un pacte de silenci per encobrir els suposats tocaments.

Continua com a alcalde de Salt

Torramadé també ha volgut aclarir que, tot i que s'aparti temporalment de les presidències, continuarà plenament com a alcalde de Salt. "A l'Ajuntament no hi ha conflicte", ha afirmat, resolutiu. De fet, ell mateix, en un comunicat posterior que ha enviat als mitjans, també ha refermat aquesta convicció.

"Vull que quedi clar que la controvèrsia generada aquests dies ha estat exclusivament amb alguna persona amb vinculació a UDC i/o la Diputació; en cap cas amb ningú de l'àmbit municipal", recull a l'escrit. I esmenta: "Per això, aquests dies seguiré treballant a l'Ajuntament de Salt amb la mateixa il·lusió i amb la convicció que la justícia farà la seva feina".

Per últim, Jaume Torramadé també ha dit que la decisió d'apartar-se temporalment de les dues presidències no obeeix a cap estratègia vinculada a la seva defensa i accions legals. "No comparteixo els motius que em porten fins aquí, però un cop estic en aquesta situació, de la qual no em considero responsable, penso lògicament en la institució i el partit", ha dit, després de la reunió.

Al comunicat que ha enviat després, Torramadé reitera la seva innocència i assegura que ha pres la decisió amb "convicció plena". A l'escrit, indica que confia en el funcionament de la justícia i destija que "s'acabi aviat aquesta cacera major, que s'ha convertit clarament en una lluita de poder sense embuts, en què les persones i els seus sentiments importen ben poc".

"Em sento tranquil perquè estic convençut de la meva innocència, i perquè en cap moment he perdut de vista els valors en els quals he cregut i continuo creient", conclou el redactat.

"Era el millor per a la institució"

A la sortida de la junta de govern, el diputat i president de CDC a les comarques gironines, Pere Vila, ha dit que "després de moltes hores i reunions maratonianes", des de CiU s'han adonat que "el millor per a la institució era que el president de la Diputació es prengués uns dies de reflexió" perquè es pugui "defensar bé".

Vila ha indicat que Jaume Torramadé havia pres la decisió de desvincular-se temporalment de la presidència a finals de la setmana passada. "Era una proposta que ja venia preparada de la setmana passada, i a la reunió ningú li ha demanat perquè no ha calgut: ell mateix ens ho ha manifestat", ha conclòs Pere Vila.