Representants de la Fundació Salut Empordà van entregar ahir més de 5.000 firmes als serveis territorials de Salut de Girona per protestar contra la privatització del CAP de l'Escala a mans de la multinacional Eulen.

Les persones que van entregar les signatures eren membres del comitè d'empresa de l'entitat sense afany de lucre que actualment es fa càrrec de la gestió del CAP i de 7 consultoris locals de l'Alt i Baix Empordà. En 15 dies han recollit el suport de prop d'una tercera part dels usuaris de l'àrea d'influència de l'ABS de l'Escala.

Ahir van transmetre la documentació al departament de Salut perquè aquest òrgan la faci arribar al president de la Generalitat. Segons van declarar després, "amb la mesura pretenem pressionar l'Executiu perquè recapaciti i retiri l'adjudicació provisional a una empresa com Eulen, que no té cap tipus d'experiència en el sector sanitari". El comitè d'empresa va recordar que encara que l'adjudicació definitiva sigui per Eulen, la Fundació encara pot presentar un recurs contenciós administratiu, amb la qual cosa, fins que no es tanqués aquest procés judicial, la gestió seguiria anant a càrrec de la Fundació Salut Empordà.

A favor del transport sanitari

La del CAP de l'Escala no és l'única campanya de recollida de signatures contra els canvis a la sanitat catalana. Des de fa uns dies una usuària de Roses ha iniciat una campanya amb l'objectiu de fer arribar al president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, la petició per un "Transport Sanitari Gratuït per al Tractament de Malalties Cròniques". Durant les primeres 48 hores des de la posada en marxa d'aquesta iniciativa s'han superat ja les 400 signatures, i la campanya segueix comptabilitzant adhesions a través de la plataforma d'Internet Change.org.

La usuària, Sílvia Fargas, es veu obligada a desplaçar-se fins a l'Hospital de Figueres tres cops per setmana, per rebre el tractament de diàlisi que necessita. Juntament amb amics i familiars, acaba d'iniciar aquesta campanya davant la notícia que el Govern vol fer pagar a partir d'ara pel transport sanitari a centres hospitalaris en cas de malalties cròniques, una mesura que afectaria a pacients que han de rebre tractaments com quimioteràpia, radioteràpia o hemodiàlisi, entre d'altres.

Per la seva banda, el ple municipal de Palamós va aprovar una moció de suport al manifest en rebuig a les retallades en sanitat, publicat pels treballadors de l'Hospital Palamós i del centre sociosanitari Palamós Gent Gran.

Aquesta moció va ser aprovada amb els vots favorables del grup municipal del PSC, d'ERC Palamós-St. Joan i grup municipal d'Entesa Palamós-St. Joan; mentre que el grup municipal de Convergència i Unió es va abstenir.

I Bellcaire també va aprovar una moció de rebuig, en aquest cas per la privatització de la gestió sanitària de l'Escala, que afecta el dispensari ubicat a Bellcaire d'Empordà. Aquesta moció anteriorment s'havia consensuat amb els altres municipis de l' àrea d'influència (l'Escala, Albons, Viladamat, Ventalló, L'Armentera, Torroella de Fluvià i Sant Pere Pescador).