Novembre discret pels hotels gironins, amb un descens del 2,8% en el nombre de pernoctacions, quan al conjunt de l'estat espanyol els resultats van ser un 5,1% pitjors que els de novembre de 2011. Ni el 15% d'increment del turisme estranger als hotels gironins va ser suficient per evitar el descens mensual, a causa que les pernoctacions de turistes nacionals (catalans i espanyols) van descendir un 21,3%.O sigui, que se'n va perdre més d'una cinquena part en relació a novembre de 2011. En total, els hotels gironins van arribar aquest novembre a les 275.623 pernoctacions, 165.924 de les quals corresponents a estrangers, i 109.609 a nacionals. El nombre de viatgers va ser també inferior aquest novembre: 127.900 pels 130.259 d'un any abans, xifra que suposa un descens únicament del 2%. Això s'explica perquè les estades han sigut aquest any lleugerament més llargues que en novembre de 2011, cosa lògica si es té en compte que la majoria de clients hotelers eren estrangers, que habitualment perllonguen més la seva estada.

Per la seva banda, els hotels catalans van registrar un grau d'ocupació del 39,45 % el novembre. Els establiments hotelers de les Canàries i Madrid van ser els que més ocupació van registrar, amb un 67,5 i un 45,8 per cent, respectivament.

5,1% menys al total estatal

Els hotels espanyols van registrar 13,9 milions de pernoctacions el novembre d'aquest any, fet que suposa un descens del 5,1% respecte al mateix mes de 2011, segons les dades difoses ahir per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

I això que els preus hotelers van registrar a l'onzè mes de l'any una retallada de l'1,8%, amb una facturació per habitació ocupada de 69,8 euros de mitjana i uns ingressos per habitació disponible de 32,6 euros.

La caiguda de les pernoctacions experimentada el novembre ha estat provocada pel comportament dels turistes nacionals -igu al que en el cas gironí, si béde manera no tan acusada-, que van reduir un 12,5% la seva estada en aquests establiments, en contraposició als estrangers, que van incrementar un 0,5% les pernoctacions en hotels.

L'estada mitjana va disminuir un 2,4% el novembre en taxa interanual, situant-se en 2,9 pernoctacions per viatger.

Entre gener i novembre, les pernoctacions en establiments hotelers van reduir-se un 1,7% en comparació del mateix període de ?l'any passat