El president de la Diputació de Girona, Jaume Torramadé, va pagar tres dies abans de plegar un dels informes encarregats a l´advocat que el va assessorar per negociar amb Minerva Amador. El dictamen sobre les ajudes a les companyies aèries va costar 19.360 euros a la Diputació i l´AGI, l´entitat promotora de l´aeroport, assegura que no l´ha rebut. L´ens provincial havia aturat el pagament d´un segon informe per valor de 20.000 euros, que havia demanat a Rafael Entrena el mateix Torramadé en els mateixos dies de desembre.

El pagament de l´informe sobre companyies aèries es va fer el 7 de desembre, un divendres enmig del pont de la Constitució. El despatx Entrena havia emès la factura amb data del mateix dia 7 de desembre, malgrat ser un «pont» festiu. Segons ha pogut saber Diari de Girona, tant Josep Maria Bros com Jaume Torramadé van signar aquell mateix dia 7 de de- sembre l´informe d´execució del contracte, donant per vàlid que «els serveis facturats corresponien a l´objecte d´adjudicació». El mateix dia 7 de desembre, Josep Maria Bros comunicava per escrit el tancament de l´expedient de contractació.

El 10 de desembre, en una roda de premsa, Jaume Torramadé va anunciar que deixava temporalment el càrrec.

Encara que el president de la Diputació va signar donant per fet que el dictamen s´havia elaborat, l´AGI, entitat promotora de l´aeroport de Girona i constituïda per la Diputació, la Cambra de Comerç i la Generalitat, ha fet constar que «mai ha rebut» cap informe i que tampoc va ser encarregat a peticio seva, segons fonts de la Generalitat. A més, l´estudi tampoc figura a l´expedient de la Diputació, malgrat altres fonts de l´ens provincial asseguren que existeix.

El vincle de Josep Maria Bros

Com a persona de la més estricta confiança de Jaume Torramadé, Josep Maria Bros va assumir el passat 1 de maig les tasques de «coordinador aeroportuari i transport aeri». En el ple del 17 d´abril, es va acordar que se li pagaria un suplement de 900 euros per fer aquesta feina, a més de la de cap de gabinet de presidència.

El passat octubre, Torramadé i el seu cap de de gabinet, Josep Maria Bros, van fer un encàrrec al despatx de Rafael Entrena. Es tractava de redactar un «dictamen» sobre la possibilitat de «finançament de companyies aèries que puguin operar a Girona», per l´import de 19.360 euros. La despesa es va imputar al DipLab, un organisme creat pel mateix Torramadé i que ha estat criticat fins i tot pel mateix grup de CiU perquè no ha complert amb la feina encarregada durant el 2012.

El despatx d´Entrena enviava una carta a a Josep Maria Bros per explicar-li en què consistirien els treballs i quina seria la fórmula de pagament. Entrena proposava fer reunions, estudiar els antecedents, la legislació i la jurisprudència. També es comprometia a fer una exposició de les conclusions del dictamen.

El presumpte assetjament

La Diputació autoritzava la despesa a principis de novembre. A finals de novembre es va donar a conèixer el cas del presumpte assetjament de Jaume Torramadé, així com la denúncia per una presumpta extorsió per part de la víctima, Minerva Amador.

El 4 de desembre, el cap de Protocol, Josep Maria Amargant, feia pública l´estratègia de Torramadé per tractar d´amagar el cas del presumpte assetjament sexual a l´exassessora d´Unió i presidenta del partit democristià a Salt.

Tres dies després de la carta d´Amargant, el president de la Diputació signava tota la documentació relativa al primer informe encarregat a Entrena, donava per tancat l´expedient i feia el pagament.

Jaume Torramadé s´apartava temporalment del càrrec el dilluns següent. En conjunt, en menys de dos mesos, el president de la Diputació va assignar a Entrena 39.360 euros que sortirien de la caixa de la Diputació.

El mateix Rafael Entrena va confirmar que, encara que ara ja no porta els casos de Torramadé, el va assessorar durant el procés. Aquest segon encàrrec es va fer amb data d´aquest mes de desembre, pocs dies després que el cas saltés a la llum pública.

Com ja va publicar Diari de GironaDiari de Girona, fonts de l´ens provincial van concretar que Rafael Entrena -especialista en Dret Penal i en Dret Administratiu- havia d´elaborar un «Informe jurídic sobre la responsabilitat dels ajuntaments en matèria de seguretat de les instal·lacions esportives». Aquest estudi, que encara no ha estat entregat, suposaria una compensació per a l´advocat barceloní de 20.000 euros. De moment, però, la Diputació no ha fet cap paga- ment.

Qui és l´advocat Rafael Entrena?

Rafael Entrena és l´advocat que ha defensat els interessos de la direcció d´Unió Democràtica. Es va fer càrrec de la defensa dels alts càrrecs afectats en assumptes com el cas Treball o el cas Turisme. És molt proper als germans Sánchez Llibre.

El vincle d´Entrena amb el cas Torramadé es va donar a conèixer en la carta que va escriure a Diari de Girona Diari de Girona el cap de Protocol de la Diputació, Josep Maria Amargant. En l´escrit també concretava que el cap de gabinet de presidència, Josep Maria Bros, li havia confessat que Entrena era amic personal.