La Diputació de Girona té dos informes sobre les ajudes a les companyies aèries per promocionar l'aeroport de Girona que es van redactar amb pocs mesos de diferència. El primer es va entregar el 30 de juny, mentre que el segon es va rebre el 7 de desembre, tres dies abans que plegués Jaume Torramadé. L'ara president accidental, Miquel Noguer, va admetre ahir que existeix un primer dictamen del despatx Roca Junyent. Altres fonts van concretar que el dictamen del prestigiós bufet de Barcelona té un preu substancialment inferior als 19.360 euros que es van pagar a Rafael Entrena.

L'elaboració d'informes per part de serveis jurídics externs continua revelant nous detalls de les despeses a la Diputació. La primavera passada la Diputació va encarregar un informe al despatx d'advocats Roca Junyent per conèixer amb detall el funcionament de les ajudes a les companyies aèries i la fórmula legal de l'acord amb Ryanair.

Els dos informes que s'han elaborat presenten diferències rellevants. El primer dictamen, entregat per Roca Junyent el 30 de juny va costar a la Diputació 17.500 euros, amb l'IVA inclòs. El dictamen està format per 109 pàgines.

L'informe encarregat per Torramadé a l'octubre -lliurat tres dies abans de plegar per Entrena Advocats- va suposar un cost superior: 19.360 euros amb IVA inclòs i consta de 35 pàgines.

Segons el president accidental Miquel Noguer, el segon dictamen encarregat a Entrena s'hauria fet amb l'objectiu de "contras?tar" el primer informe de Roca Junyent.

Com ja va informar Diari de Girona, el president de la Diputació de Girona, Jaume Torramadé, va pagar tres dies abans de plegar un dels informes encarregats a l'advocat que el va assessorar per negociar amb Minerva Amador. El dictamen sobre les ajudes a les companyies aèries va costar 19.360 euros a la Diputació. L'ens provincial havia encarregat un segon informe per valor de 20.000 euros, que havia demanat a Rafael Entrena el mateix Torramadé en els primers dies de desembre.

L'ordre de pagament de l'informe a Rafael Entrena sobre companyies aèries es va fer el 7 de desembre, un divendres enmig del pont de la Constitució. El despatx Entrena havia emès la factura amb data del mateix dia 7 de desembre, malgrat ser un "pont" festiu.

Tant Josep Maria Bros com Jaume Torramadé van signar aquell mateix dia 7 de desembre l'informe d'execució del contracte, donant per vàlid que "els serveis facturats corresponien a l'objecte d'adjudicació". El mateix dia 7 de desembre, Josep Maria Bros comunicava per escrit el tancament de l'expedient de contractació. El 10 de desembre, en una roda de premsa, Jaume Torramadé va anunciar que deixava temporalment el càrrec.

Un pagament pendent

Segons va informar el president accidental de la Diputació, Miquel Noguer, el mateix 7 de desembre es va entregar l'informe de Rafel Entrena sobre les companyies aèries. El també alcalde de Banyoles va informar que Jaume Torramadé havia signat l'ordre de pagament però que encara no s'havia portat a terme l'execució del pagament. Tanmateix, va afegir que es podria fer en els propers dies perquè "Entrena ha complert amb el que se li va encarregar".

Noguer va aclarir que l'informe encara no s'havia facilitat a la Generalitat perquè es volia celebrar "una reunió després del pont de la Purissíma". Segons Noguer, el fet que Torramadé plegués va provocar un retard i és probable que el dictament d'Entrena es lliuri passades les festes, quan "la situació s'hagi normalitzat".

Com a persona de la més estricta confiança de Jaume Torramadé, Josep Maria Bros va assumir el passat 1 de maig les tasques de "coordinador aeroportuari i transport aeri". En el ple del 17 d'abril, es va acordar que se li pagaria un suplement de 900 euros per fer aquesta feina, a més de la de cap de gabinet de presidència.

El passat octubre, Torramadé i el seu cap de de gabinet, Josep Maria Bros, van fer un encàrrec al despatx de Rafael Entrena. Es tractava de redactar un "dictamen" sobre la possibilitat de "finançament de companyies aèries que puguin operar a Girona", per l'import de 19.360 euros. La despesa es va imputar al DipLab, un organisme creat pel mateix Torramadé i que ha estat criticat fins i tot pel mateix grup de CiU perquè no ha complert amb la feina encarregada durant el 2012.

El despatx d'Entrena enviava una carta a Josep Maria Bros per explicar-li en què consistirien els treballs i quina seria la fórmula de pagament. Entrena proposava fer reunions, estudiar els antecedents, la legislació i la jurisprudència. També es comprometia a fer una exposició de les conclusions del dictamen.