La Generalitat va assegurar ahir que la reforma de l'administració local no afectarà Catalunya. El director general d'Administració Local de la Generalitat, Joan Cañada, va indicar que "el Govern de l'Estat ha de respectar el compromís adquirit amb la Generalitat, que no és altre que aquesta reforma no afecti Catalunya".

La Generalitat es remet al compromís que, segons diu Cañada, va assumir personalment el mateix secretari d'estat d'Administracions Públiques, Antonio Beteta, que a l'estiu va reunir-se diverses vegades a Barcelona, i amb total discreció, amb representants del Govern català. L'Estat hauria acceptat respectar les competències exclusives en matèria de règim local de Catalunya, que també ultima la seva reforma, segons va informar ahir TV3.

"El senyor Beteta va comprometre's que aquesta reforma no afectaria Catalunya. Fins i tot vam estar parlant en reunions posteriors de com es resolia legalment aquesta qüestió, i hi ha propostes legals perquè això sigui així", va explicar Cañada.

Segons la Generalitat, més enllà de compartir els objectius, com una eficiència més elevada de l'administració i evitar duplicitats, les reformes espanyola i catalana suposen models en algunes qüestions antagònics. La Generalitat, per exemple, no vol reforçar el paper de les diputacions. Tampoc vol eliminar municipis petits, sinó reforçar la mancomunitat de serveis entre ajuntaments, com els que ja han acordat, per exemple, diversos municipis del Vallès.

L'Estat, però, planteja el contrari: eliminar organismes supramunicipals per cedir la gestió a les Diputacions.

Segons Cañada, "la millor gestió és la més propera als ciutadans. Si bé s'ha d'aprofundir a mancomunar serveis, s'ha de respectar al màxim aquesta autonomia municipal i aquest principi de subsidiarietat que tot allò que es pugui fer de forma eficient des de ben a prop del ciutadà es continuï fent així".

Limitar els sous dels alcaldes

Pel que fa als sous d'alcaldes i regidors, la futura llei catalana preveu només recomanacions, però en cap cas regular-ho com una ?obli?gatorietat.

Un dels punts de l'acord per reformar l'administració local que estan tancant el PP i el PSOE preveu limitar el sou dels alcaldes de les grans ciutats a 67.000 euros anuals, que és el que cobren els secretaris d'estat. Això suposaria una reducció dels salaris d'alcaldes de grans capitals.

L'acord entre PP i PSOE també inclou una retallada del 21 per cent del nombre de regidors, de manera que en les pròximes eleccions municipals s'elegirien 15.000 càrrecs menys. També s'està estudiant limitar el nombre de regidors que cobren un sou fix.

El Govern espanyol vol que la reforma de l'administració local es tanqui com més aviat millor per poder-la enviar al Congrés aquest mes de gener. Aquesta setmana no hi ha Consell de Ministres, però el tema es podria tractar en la reunió del divendres dia 11.

Les negociacions entre Govern, PP, PSOE i la Federació Espanyola de Municipis es van agilitzar des que Javier Arenas, vicesecretari territorial del PP, va assumir el paper d'interlocutor. Però encara hi ha serrells molt importants que s'han d'acabar de tancar. Per exem?ple, la supressió de mancomunitats o la polèmica proposta que els ajuntaments amb menys de 20.000 habitants cedeixin competències a les diputacions.

Tot indica que la mesura s'alenteix, i s'obrirà un període de transició per estudiar la qualitat dels serveis que ofereixen els consistoris més petits. El Govern espanyol va estrenar una bústia digital perquè els ciutadans hi enviïn els seus suggeriments sobre la reforma de les administracions.