L'Escala ha fet una reserva al pressupost de l'any vinent per la compra de 250.000 metres quadrats dels antics terrenys militars de les Planasses, que des de fa més de vint anys s'intenta que passin a mans municipals. S'espera que l'operació es pugui tancar el primer trimestre de 2013. El següent pas seria adquirir tres parcel·les d'antics propietaris als que Defensa havia expropiat i que en deixar l'ús militar, van recuperar-los. L'objectiu final és engegar un projecte per preservar i potenciar el paratge natural de 415.000 metres quadrats de sòl davant de mar.

Ambdues parts mantenen la discreció respecte del preu d'una venda que es pagaria en cinc anys. La partida reservada per al 2013 és de 170.000 euros, però no tot és per als terrenys militars. Estan previstes altres operacions. El que està clar és que el preu serà molt inferior al plantejat fa uns anys, després que l'Ajuntament aconseguís abaratir el preu de milions a milers d'euros en fer-los una permuta. Dins el terrenys militars existien 50.000 metres quadrats urbanitzables. L'Ajuntament els va desclassificar, però els va oferir un terreny, fora de l'àrea de les Planasses, en una zona propera però ja construïda. Això ha satisfet als militars, que ara estan disposats a tancar la venda.

L'alcalde, Estanis Puig, ha confirmat que "n'estem acabant de parlar, però esperem tancar-ho el primer trimestre de l'any". La compra tancaria un procés llarg i complicat que va començar fa vint anys. Puig explica que després s'intentarà comprar algunes parcel·les que van retornar als antics propietaris per acabar de disposar "d'un espai que té un potencial ecològic de primer ordre". El conjunt té 415.000 metres quadrats.

Els terrenys, entre la Clota i Montgó són una de les poques àrees verdes davant de mar. En aquest moment hi ha diferents figures de protecció, com el Parc Natural del Montgrí o la Xarxa Natura 2000. Els terrenys militars van quedar desfets d'usos militars el 1993. El govern té un projecte que inclouria fer un centre d'interpretació i actuacions diverses per preservar i potenciar l'espai.