Un únic equip de pediatria atendrà tots els 8.300 infants de la Garrotxa. L'Institut Català de la Salut (ICS) i la Fundació Hospital Sant Jaume d'Olot s'han aliat per crear l'Equip Pediàtric Territorial, un grup format per professionals de les dues entitats que a partir d'ara treballaran plegats per atendre tots els nens i nenes de la mateixa manera.

Fins ara, els pediatres i infermeres de cadascun dels proveïdors sanitaris treballaven de manera independent, seguint els seus protocols i els seus propis circuits. Amb la creació de l'Equip Pediàtric Territorial, els professionals sanitaris de pediatria treballaran de manera conjunta amb un sistema de treball per processos, seguint protocols i sistema d'informació compartits, i organitzant l'atenció (tant la programada com la continuada i la urgent) de manera compartida.

El nou equip atendrà la població de referència de les àrees bàsiques de salut de Sant Joan les Fonts i la Vall d'en Bas (ambdues de la Fundació Hospital Sant Jaume d'Olot), i de les ABS d'Olot i Besalú (ambdues de l'ICS), a més de l'Hospital Comarcal.

Segons asseguren fonts de l'ICS, la creació d'aquest Equip Pediàtric Territorial permetrà millorar la resolució i l'eficiència en la prestació de serveis, potenciar el continuum assistencial entre l'atenció primària i l'hospitalària, potenciar la gestió del coneixement entre professionals i nivells, treballar en equip i donar assistència homogènia i equitativa en el territori.

Cada cop més aliances

La creació de l'Equip Pediàtric Territorial de la Garrotxa és fruit de les aliances estratègiques establertes entre les dues entitats (l'Institut Català de la Salut i la Fundació Hospital Sant Jaume d'Olot) que donen servei a un mateix territori i segueix les directrius establertes pel Pla de Salut 2012-2015.

De fet, no és l'única aliança estratègica que hi ha hagut ultimament entre els centres sanitaris de les comarques gironines. Sense sortir del territori, a finals del 2011 es va fer efectiu un acord de col·laboració entre els hospitals de Vic, Olot i Campdevànol per compartir el servei de digestologia.

El gerent de l'hospital de Vic, Antoni Anglada, va explicar en aquella ocasió que el servei únic estaria format "per cinc professionals que es desplaçaran d'un hospital a l'altre per donar una millor resolució als problemes dels ciutadans". Anglada també va recordar els bons resultats obtinguts amb el servei d'urologia compartida entre els hospitals de Vic i Campdevànol.

Un altre exemple de les futures aliances estratègiques de serveis entre empreses de la sanitat catalana és el dels dos principals hospitals de la província, el Trueta de Girona i el Santa Caterina de Salt. Aquests dos centres sanitaris ja fa anys que tenen serveis en comuns. L'any passat però, ambdues direccions van fer un pas més al unificar les respectives gerències en una de sola i començar un procés de treball compartit. A finals de 2012 es van crear grups de professionals d'un i altre centre sanitari per unificar protocols amb l'objectiu que a llarg termini els dos centres funcionin com un de sol.