El parador de turisme d'Aiguablava de Begur tancarà només durant el període de vacances dels treballadors -40 dies- i no pas durant cinc mesos com havia plantejat incialment l'empresa. A més, no es modificaran els contractes laborals del personal. Així es va establir en l'acord de l'Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) a què van arribar la matinada de dimecres a dijous la direcció de Paradors de Turisme i els representants sindicals de tots els paradors de l'Estat espanyol. L'acord també estableix un ERO per acomiadar 350 treballadors a través d'un pla d'adhesió voluntària que fixa la indemnització a 25 dies de salari amb un topall de 20 mensualitats i algunes mesures de flexibilitat laboral.

El parador de turisme d'Aiguablava de Begur compta amb una cinquantena de treballadors i es dóna el cas que aquest és un dels "més rendibles" en el rànquing estatal -va aconseguir la cinquena posició l'any 2011-, segons va destacar el secretari general de la federació de comerç, hostaleria i turisme de CCOO a Girona, Josep Maria Montalbán. El representant sindical va subratllar, a més, la importància que no s'hagi de tancar durant cinc mesos i que pugui continuar l'activitat amb normalitat. Ara bé, no se sap encara si l'extinció de contractes inclosa en l'acord de l'ERO pot acabar afectant algun dels seus treballadors.

Montalban va destacar també que "l'acord contempla mesures de reorganització interna i econòmiques, així com, la creació d'una Comissió de Seguiment per l'aplicació dels acords". I va afegir que "l'acord, tot i no ser el que els treballadors i treballadores haurien volgut, disminueix de manera significativa l'extinció de llocs de treball".

A més del d'Aiguablava, també tancaran només 40 dies els altres paradors catalans: Artíes a Lleida, Cardona a Barcelonaa, a la Seu d'Urgell a Lleidaa, Vic i Sau aBarcelonaa i a Vielha a Lleida.

No tindran la mateixa sort, però, els treballadors d'alguns dels paradors. L'acord assolit entre la direcció i els representants sindicals estableix un ERO per acomiadar 350 treballadors a través d'un pla d'adhesió voluntària que fixa la indemnització a 25 dies de salari amb un topall de 20 mensualitats. La proposta inicial de l'empresa era acomiadar 644 treballadors de tot l'Estat i tancar set establiments. Finalment, s'ha acordat tancar les portes de només un: el de Puerto Lumbreras (Múrcia).

A més, l'acord també inclou diverses mesures de flexibilitat laboral i serà efectiu des d'aquest gener. Entre les mesures de flexibilitat laboral, destaca l'elaboració del calendari laboral de torns, horaris i dies de descans amb un mes d'antel·lació i no d'un any, com es proposava inicialment. A més, també es va acordar la reducció de la jornada laboral de 400 treballadors en un 25%, així com la reducció i l'eliminació d'alguns complements salarials i retribucions variables, la suspensió dels dos dies d'assumptes personals que tenia fins ara la plantilla i el de lliure disposició.

La directora general de Turisme de la Generalitat, Marian Muro, va valorar positivament l'acord entre la direcció i els representants dels treballadors de Paradors de Turisme. Muro va celebrar que l'acord implica que els Paradors només tancaran 40 dies per vacances, en comptes dels cinc mesos previstos en un primer moment. "El perjudici per al territori serà molt menor del que es pensava inicialment", va destacar Muro.