Les llistes d'espera dels hospitals gironins han augmentat un 74% en un any i mig. Del desembre de 2010 al juny de 2011 els usuaris que s'esperaven per operar-se de forma no urgent van passar de 4.251 a 7.396, segons les últimes dades disponibles corresponents al primer semestre de l'any passsat i fetes públiques pel departament de Salut poc abans de Nadal.

El PSC va criticar que aquestes xifres apareguessin amb gairebé mig any de retard (altres anys sortien a l'agost) i va alertar que els resultats seran encara pitjors quan es coneguin els resultats del segon semestre de 2012. Per aquest motiu, va exigir al Govern un pla de xoc per mitigar aquesta crescuda i tornar als números de 2010.

El departament de Salut, per la seva banda, va assegurar que la xira de 7.396 usuaris en espera no fa més que demostrar "una tendència a la baixa que s'ha anat acusant a mesura que avançava ?l'any fins a arribar a l'estabilització".

Fonts de la conselleria a Girona van indicar a través d'un comunicat que "quan es faci el tancament de l'any 2012, a la Regió Sanitària de Girona s'haurà acomplert amb el compromís que va adquirir el conseller de Salut, Boi Ruiz, de tancar l'any 2012 amb una reducció de les llistes d'espera del 2% en relació a desembre de 2011".

Girona, la més perjudicada

Des de 2010, les llistes d'espera per intervencions programades no han parat d'augmentar. Aquest període coincideix amb el tancament de quiròfans i les altres retallades al sector que van provocar una disminució de l'activitat i la conseqüent crescuda de les llistes d'espera al llarg de 2011.

Segons les dades de Salut facilitades pel PSC, durant el primer semestre de 2012 els usuaris en llista d'espera van passar de 7.091 a 7.396. Aquest és un increment molt lleu en comparació amb els períodes anteriors, però significa que Girona segueix essent la província catalana on més han augmentat les llistes d'espera.

La diputada socialista i exconsellera de Salut, Marina Geli, va remarcar que el Govern ha estat creuant línies vermelles com ara l'acessibilitat i l'equitat de la sanitat. "Això no pot continuar. Fa dos anys la sanitat gironina era una de les més fortes i eficients, i ara tot això ho estem perdent", va reflexionar l'exconsellera.

Geli va reclamar un pla de xoc urgent per reconduir les llistes d'espera i va llançar un missatge a ERC perquè, com a soci de facto de CiU al Govern, intervingui per descongestionar l'espera en intervencions i evitar més retallades a la sanitat: "estarem molt amatents als pressupostos per veure la retallada que es farà a la sanitat, i demanarem responsabilitat política a CiU i ERC".

La diputada del PSC també va reclamar al Govern que faci públiques les dades que falten de 2012 per poder fer un balanç complet de la situació.

Pròtesis, les més lentes

Durant aquest últim any i mig, les llistes d'espera han crescut sobretot en intervencions de pròtesi de genoll (110% més), maluc (136%) i amigdalectomia (110%). Pel que fa als hospitals, els de Blanes (116%), Campdevànol (184%), i Santa Caterina (146%) van ser els que van augmentar més les llistes de pacients per operar-se. El Trueta va ser el que va controlar-la més, amb una crescuda del 30%.