La futura zona de restauració del Far de Sant Sebastià de Palafrugell comença a fer els primers passos. Després d'haver-se fet l'adjudicació a l'empresa Santfebo SL per tirar-ho endavant i gestionar-ho, aquests dies han començat les obres d'adequació i els treballs previs a la zona. Bàsicament, es tracta de la neteja dels espais i la preparació dels exteriors, ja que encara s'està redactant el projecte definitiu. Així, si tots els tràmits avancen correctament, des del consistori creuen que les obres "reals" podrien començar a mitjans d'aquest any i haurien d'estar finalitzades -tal com marca el conveni- com a màxim el juny de 2014, tot i que podrien estar abans.

L'Ajuntament va donar el permís fa pocs dies perquè comencessin els treballs previs i l'adequació exterior de l'espai de la zona del Far de Sant Sebastià on s'hi farà un restuarant i un centre d'interpretació de la muntanya. El regidor de Cultura de Palafrugell, Xavier Rocas, va explicar que les obres s'havien d'iniciar abans de finals d'any, perquè estava així estipulat al conveni signat, però el projecte final encara no està redactat. "Quan estigui redactat el projecte, que serà en breu, anirà a Urbanisme i a Patrimoni, perquè és un espai protegit. La tramitació és lenta i, per tant, les obres reals podrien començar cap a mitjans d'aquest any", va assegurar Rocas.

Segons va explicar el regidor, el projecte preveu fer un bar i restaurant allà on hi ha les antigues vivendes dels faroners. I, a més, aquest espai de restauració comptarà amb una gran terrassa al davant. Per altra banda, també està previst que es construeixi un centre d'interpretació del Far i de la muntanya a la part dels garatges del far i tot aquest projecte l'haurà de dur a terme l'empres adjudicatària.

Rocas va explicar que l'Autoritat Portuària de Barcelona, propietària del Far, els va donar l'autorització per poder utilitzar diferents espais de la zona, tot i que el far i el seu funcionament continuarà a mans de Ports de Barcelona. Així, doncs, aquests espais són les vivendes dels faroners, la part exterior i els garatges, que l'Ajuntament ha decidit cedir en un concurs públic i l'empresa Santfebo SL ha estat l'adjudicatària, perquè hi faci el restaurant i el centre d'interpretació.

L'adjudicació d'arrendament parcial és per un termini de 20 anys, prorrogable, i l'espai és d'uns 391 metres quardats, on s'hi han de fer l'espai de restauració i el centre d'interpretació. Pel que fa als cànons que haurà d'afrontar l'empresa, hi ha 332.545,50 euros, que és el cost previst de les obres d'adequació i de les quals el projecte s'està redactant; i després hi ha 31.130 euros anuals, que la companyia haurà d'abonar com a lloguer dels espais; i un cànon avançat de 101.695 euros, que l'Ajuntament destinarà al finançament de les despeses de redacció del projecte museogràfic del futur Centre d'Interpretació del patrimoni farer, del medi natural i de les comunicacions al Far i a l'execució del material.