Una imatge val més que mil paraules, aquest és el fil conductor del llibre Caldes de Malavella, la Vila Termal. Mima't, el plaer de gaudir del relax. Un recull de fotografies que mostra indrets coneguts, racons per descobrir i tradicions del municipi selvatà. Malgrat ésser per a molts coneguda per la seva vessant de vila termal, en aquest llibre es pot conèixer la Caldes més desconeguda.

Aquest volum fotogràfric va ser ideat ja fa temps per part de l'Ajuntament de Caldes, i per això durant els últims dos anys, una fotògrafa professional, Lara Jaruchik, es va dedicar a prendre imatges de racons emblemàtics del municipi i se'n van escollir 200 que ara han quedat plasmades en les 217 pàgines del llibre.

Entre els indrets escollits hi ha les Termes Romanes que s'estan reconstruint; les cases modernistes del nucli de Caldes; les plantes embotelladores d'aigua picant, els balnearis... Però també hi ha immortalitzats a través de la càmera moments de la Festa major i d'altres esdeveniment populars que es fan al municipi al llarg de l'any com l'aplec de Sant Maurici, la Fira de l'Aigua entre d'altres.

Un altre aspecte que captura Jaruchik en imatges són descobriments que passaran a la història i en canvi són força desconeguts per a molts visitants i fins i tot ciutadans del municipi: les troballes del Camp dels Ninots, conegut pels arqueòlegs com a la Pompeia del Pliocè. En aquest indret tal i com es veu en les imatges s'han trobat bòvids, tapirs, entre d'altres que varen habitar fa més de 3 milions ?d'anys terres selvatanes. En un altre capítol del llibre, també es poden conèixer els "sabors de Caldes" i es posa d'exemple la gastronomia típica del municipi i la lligada amb la tradició termal, com el pa termal o els calamars a la romana.

Tampoc s'obliden racons de Caldes com els renovats Jardins del Puig de Sant Grau i indrets de caire turístic i es portiu com els balnearis i el picth&putt de Franciac i el PGA Catalunya Resort.

Aquest llibre està estructurat per capítols segons la temàtica de les imatges i estan introduïts per frases de veïns del municipi. Ells són els encarregats de definir com és Caldes de Malavella i per exem?ple, el primer capítol titulat Aquae Calidae: una història d'aigua, s'introdueix amb una frase d'Emili Esteva que defineix el seu poble amb la següent frase: "Caldes, aigua que brolla, foc que escalfa, història enterrada i un món de llegendes".

Les frases, com recorda l'alcalde de Caldes de Malavella, Salvador Balliu (CiU), van ser les escollides a través d'un concurs d'idees que es va fer l'any 2010 i on es preguntava què era Caldes per a ells. El batlle diu que es va considerar adient escollir-ne set per tal d'encapçalar els diferents capítols que componen aquest llibre.

L'objectiu d'aquest volum fotogràfic és mostar com es viu a Caldes i alhora fer-ne un reclam turístic pels veïns i els de fora, destaca l'alcalde, perquè, diu, hi ha persones que estan "redescobrint" el municipi amb el llibre.

Aquesta obra està patrocinada pel Grupo Vichy Catalan i, de fet, segons Salvador Balliu, no hauria estat possible sense el seu ajut econòmic. En total hi van aportar, diu el batlle, 8.000 euros, i així s'ha pogut realitzar un llibre de qualitat a través de les més de 3.000 fotografies fetes.

L'edició ha anat a càrrec de l'Ajuntament i ara s'està venent a les llibreries del municipi. En concret, s'està venent per 25 euros i l'alcalde afirma que dels 600 exemplars que es van fer, se n'han venut molts, sobretot entre els vilatans en aquestes festes Nadalenques.