Els treballadors de l'empresa Bicis Girona de Vilablareix (Gironès) porten més de tres setmanes a casa després que l'empresa els apliqués un ERO temporal fins a nou avís per falta de material. Els ho van comunicar el 14 de desembre passat a través de la delegada de personal. CCOO va sospitar que no s'hagués informat abans als treballadors de la mesura i, després de fer les comprovacions corresponents, han descobert que al Departament d'Empresa i Ocupació no els consta que s'hagi presentat aquest expedient. "És un ERO fantasma", explica el secretari general d'Indústria de CCOO a Girona, Josep Serra, que valora la situació de "kafkiana". Ja ho han denunciat a Inspecció de Treball.

La normativa estableix que abans d'aplicar-se un Expedient de Regulacio d'Ocupació (ERO) s'ha d'informar prèviament a la plantilla, negociar amb els representants dels treballadors durant un període de dues setmanes i presentar la documentació per justificar la mesura. Cap d'aquests passos es van fer, segons el sindicat, que va decidir comprovar que l'expedient s'hagués presentat. Per sorpresa de tots, però, va resultar que no hi havia constància d'aquest expedient de regulació ja que no s'havia presentat oficialment. "És una situació kafkiana; sindicalment ja denunciem empreses que abusen dels ERO temporals però aquesta és una situació nova, no ens havia passat mai encara", explica Serra.

Dedicada al muntatge de bicicletes per a una altra empresa, Bicis Girona té dotze treballadors en plantilla i ja fa temps que és "problemàtica", segons aquest sindicat. Actualment, l'empresa deu a la plantilla part de la nòmina de novembre i tot el mes de desembre. CCOO està decidida a reclamar tot el salari del mes de desembre i els dies que continuïn sense poder anar a treballar ja que la direcció va enviar els treballadors a casa a partir del dia 17 en aplicació d'un ERO "fantasma". El sindicat no entén com es va decidir tirar endavant aquesta mesura quan la normativa actual ja cotempla altres mecanismes, com ara reduir algunes hores de jornada per dia.

Bicis Girona també ha estat demandada per pagar salaris inferios als que marca el conveni del metall i el judici està fixat per aquest febrer. La direcció no ha mantingut cap contacte amb els treballadors i el sindicat, que confien que Inspecció de Treball emprengui mesures legals que desencalli la situació.