El Consorci de Benestar Social del Ripollès ha enumerat en una vintena les dones que participen en un taller destinat a la millora personal. L'activitat titulada Entre dones té l'objectiu d'aconseguir "una autocura". És a dir tenir atenció per a un mateix. Segons exposa el Consorci, "perquè les dones es sentin segures i expressin què senten, què volen i que les preocupa". Precisen que és una activitat destinada al creixement personal a partir de la incentivació de l'autoconeixement, l'expressió de les emocions i del desenvolupament dels recursos propis. La idea és millorar la capacitat de cada persona d'estar amb si mateixa i, a la vegada, estar millor amb la resta", apunta.

El taller és una iniciativa del Servei d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD) i va a càrrec de la seva responsable. El SIAD depèn del Consorci de Benestar Social i té la finalitat de donar informació, assessorament i orientació a les dones. També vol afavorir la igualtat d'oportunitats entre els dos sexes.

Una de les funcions del taller és recuperar l'estimació pròpia en algunes de les víctimes de violència de gènere que atén el servei. Puntualitzen que a més de víctimes del gènere, al taller participen tota classe de dones.

En tot cas, segons exposa, durant el 2012 les situacions de violència van augmentat en un 8% respecte al 2011. No es tracta d'un percentatge gaire elevat, però si continua la puja començada a l'inici de la crisi. En concret, al 2012 el SIAD va atendre 111 persones i el 2011 en va atendre 102.

Fonts del SIAD van considerar que l'atur i les dificultats econòmiques propicien l'enfrontament entre gèneres. En la major part dels casos les víctimes són dones, però també hi ha nens i homes. Van exposar que la violència pot ser física o psicològica. En el darrer cas, els exemples són trencar els objectes personals de la parella, embrutar els punts acabats de netejar i altres.

En alguns casos, la violència entre la parella deriva a les altres unitats parentals, que en la major part dels casos són menors. La detecció es fa a les escoles.