La prova pilot que han dut a terme 41 equips d'atenció primària de la Regió Santiària de Girona per tal de fer un seguiment més acurat i proactiu dels pacients crònics ha tingut resultats positius. Durant el període 2010-2011, aquest programa ha permès reduir un 10,22% els ingressos d'aquests pacients, el que s'ha traduït en un estalvi de més d'1 MEUR per a l'administració. En medicaments també s'ha estalviat un 4,51%. La prova pilot s'ha basat, en una primera fase, en la identificació de pacients crònics amb dos o més ingressos a l'any atesos en hospitals gironins i atendre'ls de manera proactiva -especialment a casa seva- abans que necessitin una hospitalització d'urgència.

La millora de l'atenció al pacient crònic i, alhora, l'optimització dels recursos sanitaris ha estat l'objectiu de la prova pilot que s'ha dur a terme en els 41 equips d'atenció primària de Regió Sanitària de Girona. Els resultats de la prova són positius ja que s'ha aconseguit reduir un 10,22% (correspon a 615 altes) els ingressos hospitalaris urgents dels pacients multiingressadors i també hi ha hagut un estalvi en farmàcia del 4,51 durant el període 2010-2011. Segons el Departament de Salut, aquests ingressos que s'han evitat han suposat un estalvi de més d'un milió d'euros.

La prova pilot s'ha basat, en una primera fase, en la identificació de pacients crònics amb dos o més ingressos a l'any atesos en hospitals de la Regió Sanitària. Aquests llistat s'envien periòdicament als centres per tal que es pugui fer un seguiment individualitzat. Aquesta estratègia ha permès canviar l'enfocament de l'atenció del pacient crònic: fins ara freqüentment s'atenia al pacient en la fase aguda (quan requeria ja d'una hospitalització d'urgència), i ara es fa de manera proactiva, és a dir, abans que la seva situació clínica faci necessari l'ingrés

hospitalari.

Com s'aconsegueix?

La reducció dels ingressos s'ha aconseguit potenciant l'atenció domiciliària del pacient, a través de les infermeres gestores de casos que fan un seguiment als malalts crònics a casa seva, millorant la continuïtat assistencial entre l'atenció primària i l'hospitalària, promocionant alternatives a l'hospitalització convencional com és l'hospitalització domiciliària, facilitant els tractaments a hospitals de dia i fent molta educació en l'autocura del pacient.