"La Jonquera s'ha convertit en poc temps en un niu de venedors ambulants de peces falsificades, camells als carrers, delinqüència i molta prostitució al carrer. I això s'ha de tallar i les administracions s'han de conscienciar amb aquest tema". Així de contundent es va mostrar ahir el principal empresari del municipi i president de la Federació d'Hostaleria de Girona, Antoni Escudero, en una entrevista a Ràdio Girona. Escudero diu que cal col·laboració entre les quatre policies (Nacional, Guàrdia Civil, Mossos i Policia Local) per combatre aquesta situació. En aquest sentit, els comerciants de la població i el Pertús s'uniran en una sola associació per a crear un "lobby de pressió" i exigir més seguretat.

L'empresari considera que la Jonquera s'ha convertit en un "niu de màfies" i que està plena de locals i pisos francs de delinqüents. Per això, demanen que Guàrdia Civil i Policia Nacional -que tenen molts efectius destinats a la població- puguin donar suport a Mossos i Policia Local perquè, segons diu, no donen l'abast. En aquest sentit, assegura que està plena de màfies estrangeres que actuen "fora de control" i diu que el Paradise no és un problema. I és que, malgrat la gravetat dels fets amb explosius que han tingut lloc en les darreres setmanes, considera que la situació acabarà solucionant-se i que els botiguers no demanaran el seu tancament perquè és una pèrdia de temps i la situació més greu "és al carrer".

Per combatre aquesta situació, els comerciants van decidir en la trobada mantinguda aquest dimecres -que ja va avançar ahir Diari de Girona- unir esforços per convertir-se en un "lobby de pressió" davant de les administracions. Les dues juntes es reuniran el proper 22 de febrer per avançar en la fusió. "És hora de treballar per netejar la imatge de la Jonquera i acabar amb tots els embolics que hi ha a la zona", diu Escudero, que també forma part de la junta de l'Associació de comerciants. Reconeix que fins ara s'havien centrat en els seus negocis i que, arran dels atacs al Paradise, i les conseqüències negatives que aquests han comportat, s'han vist obligats a "posar-se en marxa" perquè "l'activitat no s'enfonsi". La prioritat de la nova associació, que tindrà una estructura organitzativa definida, amb una gerència i un gabinet de comunicació, serà pressionar perquè les administracions ordenin una acció conjunta de tots els cossos policials presents a la zona.

D'altra banda, es queixen que els comerços de l'altre costat de la frontera aprofiten episodis com els del Paradise per enviar missatges negatius als clients per tal que no vagin a la Jonquera. Escudero recorda que aquest és un punt estratègic quant a transaccions comercials. "Amb 7 milions de turistes, som una màquina de crear impostos -es ven sobretot tabac, combustible i alcohol-", afegeix. Per això, insisteix que no es pot deixar perdre el seu potencial perquè, tot i la crisi, els negocis marxen bé en comparació amb d'altres zones.

L'Ajuntament, de costat

També l'alcaldessa, Sònia Martínez (CiU), ha pres partit per combatre aquesta situació. Com avançava aquest diari, s'ha demanat la instal·lació de càmeres de seguretat a la via pública per fer front als problemes que suposa la prostitució al carrer que sovint, diu, porta baralles. Però també contra els venedors de falsificacions. I és que darrerament han detectat casos de venda de droga associada. Pel que fa al Paradise i conscients igual que els comerciants que no es pot obligar a tancar, han decidit prohibir l'aparcament a tot el seu entorn a través de tanques de formigó. La situació, diu, permetrà un major control en el cas que es produïssin situacions com les que han passat en els darrers dies. Ara hauran de fer-ho en una esplanada propera però més allunyada que permetrà més seguretat.