L'AMPA del col·legi de Sant Esteve de Guialbes, a Vilademuls, conjuntament amb el centre de vacances Mas Pagès ha organitzat pel proper dissabte 12 de gener un campionat benèfic de xutagolf, una disciplina esportiva original, per recollir fons per pagar el transport escolar dels infants i part del material didàctic que utilitzen al centre. L'any passat el transport en autobús era gratuït però enguany, a causa de les retallades, els pares han pagar una part d'aquest cost. Actualment, dotze dels 54 alumnes que té l'escola de primària utilitzen aquest mitjà de transport i cada viatge costa un euro per infant. "Algunes famílies no s'ho poden permetre", assegura el president de l'AMPA, David Martínez.

Des de fa temps, l'AMPA del petit col·legi de Sant Esteve de Guialbes, a Vilademuls (Pla de l'Estany), intenta trobar tota mena d'iniciatives per recollir fons per pagar el material didàctic i tecnològic - com pantalles digitals i ordinadors- que utilitzen els infants. De moment, ja han organitzat diversos mercats de segona mà solidaris i han publicat un llibre de contes per a adults, entre d'altres activitats.

Ara, però, es troben davant d'un problema més difícil d'assolir. Aquest any, a causa de les retallades, els pares i mares d'aquesta escola de primària han de cobrir part del cost del transport escolar. L'any passat, aquest mitjà de transport que recull a uns 12 nens d'aquesta zona era gratuït. "Ens trobem que aquesta escola recull nens d'indrets molt diferents ja que el territori és extens i les cases estan allunyades de l'escola", assegura el president de l'AMPA. Segons Martínez, aquest fet suposa una "diferenciació" dels alumnes i comporta una dificultat més a les famílies d'aquesta zona. "El cost és alt, un euro per cada viatge, i hi ha varies famílies que no s'ho poden permetre", lamenta.

Actualment, l'autobús surt a les 8.50 d'Orfes i arriba a Sant Esteve de Guialbes al voltant de les 9.20, deu minuts abans de començar les classes. "Una part la paga l'Ajuntament de Vilademuls, una altra el Consell Comarcal i una tercera es paga des de l'AMPA però és un cost molt alt", destaca Martínez.

Davant d'aquesta situació preocupant, l'AMPA va demanar ajuda a les empreses de la comarca i l'única que va respondre a la crida va ser el centre de vacances Mas Pagès. "Ens van demanar si podríem col·laborar i nosaltres ens va semblar una bona manera d'ajudar a una causa molt important" assegura la directora de Mas Pagès, Anna Badia. Des d'aquesta empresa que porta anys a la comarca, van decidir organitzar un campionat benèfic de xutagolf per a totes les edats.

"La inscripció només costa tres euros i hi ha aperitiu i trofeus. No varem voler començar a registrar les inscripcions perquè vam pensar que seria millor dedicar-nos a fer publicitat de l'acte", ressalta la directora del centre. El xutagolf és una disciplina esportiva molt original i nova que barreja el golf i el futbol. Aquest nou esport consisteix en fer un recorregut de 18 forats (tal i com s'acostuma a fer en golf) però es juga amb una pilota de futbol i es xuta amb el peu.

"Tothom hi pot jugar perquè no cal tenir tècnica. Tots els diners recollits, que esperem arribar a uns 1.000 euros, es destinaran íntegrament a l'AMPA", subratlla Badia. Des de Mas Pagès no descarten tornar a realitzar una activitat solidària d'aquestes característiques en els propers mesos.