Els socialistes gironins es proposen obrir-se a la societat civil per recollir aportacions i idees noves. El PSC engegarà un procés participatiu i obert a la societat per incloure propostes polítiques de la ciutadania en els seus programes municipals. De moment, s'ha constituït l'equip redactor de la ponència, però el text s'obrirà durant tres mesos a les contribucions dels representants socialistes del món local, a la societat civil gironina i a tota la ciutadania.

Per dirigir la iniciativa s'ha escollit el secretari de Política Municipal i alcalde de l'Escala, Estanis Puig, que va explicar que "aquest procés culminarà amb un document final que el PSC presentarà a la societat a finals del mes de maig i que vol recollir les aportacions dels nostres militants i simpatitzants, però també de les entitats i les organitzacions de la societat civil gironina, amb o sense vinculació amb el PSC".

El PSC ha constituït un equip redactor de deu persones, encapçalades i dirigides per Estanis Puig, i vinculades totes, d'alguna manera o altra, amb el món local. Aquest equip té previst redactar un document provisional que volen enllestir per a finals de febrer. Seguidament, entre els mesos de març i maig, el text es posarà a disposició dels militants, agrupacions locals, grups municipals i societat civil gironina, amb l'objectiu de debatre internament i externa les aportacions i esmenes que s'hi vulguin fer. A finals de maig, la federació del PSC vol presentar aquest document a la societat.

El primer secretari dels socialistes gironins, Juli Fernández, ha proposat aquesta ponència "amb l'objectiu d'obrir el PSC a la ciutadania i reconstruir el partit en clau gironina". Segons Fernández, aquest document ha de servir per "recuperar els espais tradicionals del socialisme d'esquerres i donar respostes a les demandes de la ciutadania, en especial, en tres eixos: el debat nacional, la sortida de la crisi i l'aprofundiment en la democràcia".

Segons el primer secretari del PSC, l'objectiu és que aquest document, "compartit i consensuat", sigui un nou marc de treball per definir les línies programàtiques de les candidatures gironines del PSC de cara a les eleccions municipals del 2015, així com "les imprescindibles reformes en la praxi política dels seus representants, en l'aprofundiment de la transparència i la democràcia i en la millora de les relacions del PSC amb la societat".

Per això, els socialistes gironins intensificaran, al llarg dels propers mesos, les trobades i reunions amb les agrupacions locals del PSC, els grups municipals socialistes, les associacions empresarials, els sindicats i altres entitats de la demarcació de Girona.

Estanis Puig va explicar que aquest document girarà a l'entorn del món municipal, i en aquest sentit, pretén aportar solucions noves des d'una perspectiva local i des dels ajuntaments. "Volem posar en valor el municipalisme històric del PSC, la seva capacitat demostrada de transformar pobles i ciutats per mitjà d'una concepció de servei públic a la ciutadania que prioritza la dinamització de l'economia local i una oferta d'equipaments i de serveis públics de qualitat", va subratllar Estanis Puig.

La federació del PSC a les comarques gironines vol que el text resultant de tot aquest procés sigui el document marc que defineixi propostes noves que els grups municipals socialistes puguin traslladar a la gestió dels seus respectius municipis. "La transformació dels espais urbans des dels ajuntaments i les polítiques orientades a la cohesió social han estat al llarg dels anys una marca intrínseca i constitutiva del PSC. Ara és hora de buscar solucions locals noves per a problemes globals", va afegir Estanis Puig en referència la crisi.