Durant els darrers mesos s'han generat polèmiques, unes de més importants que d'altres, entre Figueres i alguns municipis de la comarca. La Jonquera i Roses en serien un exemple i, arran d'aquests incidents, s'ha posat en dubte el lideratge i capitalitat que ha de dur a terme la ciutat i els seus representants polítics.

Sense cap mena de dubte en alguna d'aquestes topades, sobretot amb la Jonquera, l'exalcalde de Figueres, Santi Vila, i d'altres representants no van mesurar les paraules i el seu impacte ha estat debastador.

Un dels primers eixos de treball que ha anunciat la nova alcaldessa de la capital altempordanesa, Marta Felip, és el d'intentar reconstruir els ponts que han quedat malmesos durant els darrers mesos però cal que aquest esforç sigui recíproc. Culpar només Figueres de la manca de lideratge comarcal... seria donar una visió parcial i que, en cap cas, és un reflex de la realitat.

Felip té feina, i molta, si vol que Figueres exerceixi de forma real i efectiva la seva capitalitat però, en aquesta línia, la resta de municipis han d'assumir aquest lideratge i deixar de banda enveges i desconfiances, dos sentiments que han sovintejat massa a l'Alt Empordà envers l'exalcalde Santi Vila.

La meteòrica carrera política de l'actual conseller no ha agradat a alguns dels històrics de la comarca, sobretot de CiU, i això ha provocat furioses reaccions excusant-se darrere de la pressumpta falta de lideratge com a capital comarcal.

El servei regular d'alta velociat podria ser un bon punt de partida per començar a exercir aquest lideratge comarcal, generós i participatiu.

En aquesta línia, és imprescindible que Felip es reuneixi amb l'alcaldessa de Vilafant, Consol Cantenys, per establir estrategies conjuntes. Millorar els accessos, les comunicacions, la senyalització... molts temes pendents al voltant de l'estació que afecten els dos termes municipals. I, a partir d'aquí, que tothom assumeixi el seu paper. Capitalitat participativa i, la resta, acceptar que sempre hi ha algú que lidera els projectes. Vila ja no hi és.

Els ulls de poll que el conseller hagi pogut trepitjar haurien d'haver sanat. Si Felip, realment, fa el que ha dit, tots els que es queixaven han de pujar al carro o quedaran amb el cul a l'aire. La coartada que els donava Vila ja no existeix.