"Algun desgraciat que es dedica a tocar la pera". Aquest és el responsable, entén Josep Vilalta, veí d'Esclanyà, que en el seu nou document nacional d'identitat, en què volia catalinatzar el seu nom (en els anteriors DNI apareixia en castellà, "José"), li hagin afegit els d'"Antonio" i "Pedro". Aquests dos noms apareixen en la partida de naixement, si bé en un lloc diferent al que apareix "José Vilalta Subirà". A més, com ha concretat Vilalta, ell va sol·licitar canviar "José" per "Josep", res més.

En tot cas, no és la primera vegada que passa això en peticions per catalanitzar el nom que apareix al DNI: el passat novembre, Diari de Girona ja va informar d'un altre cas clavat, el d'una dona que volia canviar el nom d'Ermesinda pel d'Ermessenda, i es va trobar en el document el nom d'"Ermessenda Dolores Eulalia". Segons ha explicat Vilalta, al registre civil dels jutjats de la Bisbal, on va haver d'acudir pel cas, li van dir que ja s'havien trobat casos iguals.

Vilalta, que va denunciar el seu cas a través de la revista El Nou, la guia del Baix Empordà, ha explicat a aquest diari que el novembre va iniciar els tràmits per catalanitzar el seu nom en el DNI. Va fer les gestions amb l'Ajuntament de Begur per tenir el certificat de petició de canvi del nom. A la comissaria de la Policia Nacional de Sant Feliu de Guíxols li van donar dia i hora per anar a recollir el seu nou DNI el passat desembre, ja que en no ser una renovació, sinó un canvi de nom, la tramitació s'ha de fer des de Madrid.

La seva sorpresa i indignació va ser a la mateixa comissaria, quan va comprovar que li havien afegit "Antonio Pedro". Segons Vilalta, es va queixar enèrgicament que aquell no era el seu nom ni era el canvi que ell havia sol·licitat. No obstant això, va veure que allà no solucionaria res ja que és un tema que ve de Madrid. Malgrat l'error en l'expedició, explica que li van reconèixer que tenia tota la raó en la seva queixa i el seu posicionament enfadant-se pel DNI que li havien entregat.

Ara, està de nou amb el procés de canviar de nom però a través del registre civil dels jutjats de la Bisbal. Allí "em van dir que en l'últim mes s'han trobat en altres casos". En uns tres mesos li han de donar un nou certificat en què es comuniqui que vol canviar el nom del document d'identitat pel de "Josep", únicament; i tornar a la comissaria ganxona on expedeixen els DNI.

Josep Vilalta té clar que el que s'ha trobat en el document d'identitat "no és un error, sinó una tocada de nassos que l'únic que aconsegueix és que cada vegada hi hagi més independentistes".