Només una trentena d'establiments -la majoria franquícies i grans cadenes- dels més de 300 que té Figueres han obert els diumenges i festius des de la declaració de ciutat turística de Figueres aquest estiu. Una xifra que significa un 10% del total. Així ho va explicar el president de l'associació de comerciants, Jordi Rotllan, en declaracions a Ràdio Girona assegurant que es tracta d'un primer pas. Aquest és el darrer diumenge que poden fer-ho -segons marca la normativa- fins Setmana Santa. Per això, des de l'Ajuntament ja han anunciat que seguiran treballant en iniciatives paral·leles i que es reuniran amb el sector per animar-lo. Segons va explicar el regidor de Promoció Econòmica, Manel Toro (CiU), a Diari de Girona els comerços que han obert durant aquest temps ho valoren positivament pel que fa a facturació i, a més, "tothom coincideix que hi ha més gent a Figueres els diumenges".

Figueres va obtenir l'excepcionalitat turística el passat mes de juny i, des d'aleshores fins ara, els seus comerços han pogut obrir diumenges i festius. Malgrat que la mesura s'havia anunciat mesos abans, el sector -eminentment familiar i de petites dimensions- no ha acabat de veure-ho mai clar del tot. En un primer moment, van ser les franquícies les que van fer-se seva l'oportunitat i, a poc a poc, alguns més s'hi han anat adherint. Quan arriba la pausa acordada amb la Generalitat, però, el balanç no és massa positiu. Només una petita part del teixit comercial ho ha aprofitat tot i que alguns petits comerciants han començat a fer-ho. Malgrat això, el sector i el consistori ho veuen com un primer pas i esperen que durant aquest 2013 se'n puguin anar fent més. Rotllan explica que alguns empresaris han optat per adaptar els seus horaris als dels possibles clients i que alguns, fins i tot, ja obren els migdies entre setmana o el dilluns al matí. El president de l'entitat assegura estar convençut que obrir un dia més a la setmana, a la llarga, significaria pels establiments un augment en la facturació, "encara que hagin de contractar més personal per cobrir quatres dies laborables cada mes". També ho veu així Toro, que assegura els que ja han obert diuen que els ha sortit rendible, que s'ha traduït en resultats i que "no hi podria haver millor contagi per a la resta de botiguers que aquest".

Per això, afirma que durant aquest parèntesi l'equip de govern seguirà treballant en iniciatives paral·les que ajudin a dinamitzar la ciutat i atraure gent. Però no només això. Toro diu que tenen previst reunir-se amb el sector per abordar la situació i animar-los a adherir-s'hi. De fet, l'Ajuntament ha programat durant tot aquest temps diverses fires temàtiques i activitats d'animació amb l'objectiu de portar més gent. En aquest sentit, el regidor afirma que tothom coincideix en el fet que a la ciutat s'hi veu més gent els diumenges.