Unes 200 persones, entre veïns de Forallac, membres de l'entitat SOS Empordanet i els Amics dels Clots de Sant Julià, van concentrar-se ahir davant de l'Ajuntament de Forallac per mostrar el seu re?buig unànime a la instal·lació d'una macroplanta de tractament i de valoració de residus, amb una incineradora just al costat del jaciment ibèric dels Clots de Sant Julià, declarat com a Bé Cultural d'Interès Nacional. Malgrat la intensa pluja que hi va haver ahir al migdia, els manifestants van denunciar que la planta destruiria l'ecosistema de la zona, que també provocaria problemes de salut als veïns i desfaria l'activitat econòmica del territori, que es basa en el turisme rural.

L'alcalde de Forallac, Josep Sala (CiU), va donar el seu vistiplau a la instal·lació d'aquesta macroplanta el passat 21 de maig de 2012 en el ple municipal. El projecte inclou un total de cinc naus de formigó, amb 5.000 metres quadrats de superfície que servirien per a la tria, compactació i trituració de residus. En aquest espai s'hi desballestarien vehicles i, a més, s'hi tractarien metalls, olis industrials o, fins i tot, residus sanitaris. Així, en principi, les instal·lacions tindrien la capacitat per poder tractar unes 100.000 tones de deixalles l'any. A part de la macroplanta, el grup Servitransfer -que és propietari de l'actual deixalleria de Forallac-, també voldria construir una incineradora.

La macroplanta, que es trobaria al costat de la deixalleria de Forallac, s'instal·laria, d'aquesta forma, al bell mig de l'Empordanet, al paratge conegut com Els Ramals i a tocar del jaciment ibèric dels Clots de Sant Julià. Es tracta d'un espai històric declarat Bé Cultural d'Interès Nacional i que, segons explica l'historiador Joan Badia, és un patrimoni cultural "únic" en el conjunt de Catalunya.

Oposició contundent

Des de bon principi, els veïns i les entitats de Forallac ja es van oposar totalment a la construcció d'aquesta macroplanta i per això ahir, tot i la forta pluja que va registrar-se al Baix Empordà, unes 200 persones es van manifestar davant de l'Ajuntament de Forallac. Els manifestants van afirmar que aquest projecte és una iniciativa nascuda fa deu anys, encara que llavors va quedar aplaçada quan la Generalitat va declarar com a Bé Cultural d'Interès Nacional el jaciment dels Clots de Sant Julià. "SOS Empordanet va néixer per salvaguardar aquest punt històric, fa just una dècada, i vam pensar que ho havíem aconseguit. No obstant, ara s'han tornat a reprendre aquest projecte nefast", va destacar ahir la portaveu de l'entitat SOS Empordanet, Lola Arpa.

Segons la portaveu, no és "just" que es destrueixi un espai, que és tant "preciós i únic" com la pròpia zona de Forallac i va indicar que la macroplanta només portarà "desgràcies i perjudicis" per al territori. Lola Arpa va explicar que "lluitem pels interessos dels nostres fills i néts perquè la planta cremarà uns productes tòxics i perillosos i causarà problemes de salut". Segons Arpa, "no es pot jugar ni amb la salut de les persones ni amb el medi ambient".

Des de l'Associació Amics dels Clots de Sant Julià, el seu portaveu, David Ros, va ressaltar ahir que no entenen com l'alcalde ha aprovat situar una macroplanta d'aquestes característiques al municipi. "Està totalment fora de lloc, rebrem residus que no generem i, a més, suposarà una agressió total contra un patrimoni, dels més emblemàtics gironins, i desfarà tota l'activitat turística de la zona, que es dedica al turisme rural i als esports relacionats amb la natura", va assenyalar. Ros va destacar que la nova planta "danyarà", de forma indirecta, a tota la resta de patrimoni històric com les restes medievals que es poden trobar a Peratallada, Fonteta o Vulpellac.

De moment, els veïns i les entitats ja han presentat diferents al·legacions al projecte, i esperen la decisió per part de la Comissió de Patrimoni i de la Generalitat.