El Grup CiU a l'oposició a Sant Jaume de Llierca s'ha queixat pel fet de no poder estar presents a la reunió sobre la planta de triatge que va tenir lloc ahir a la tarda a la seu de Territori i Sostenibilitat a Barcelona. "Lamentem la decisió de l'alcalde de no deixar-nos assistir a la reunió amb la Generalitat", exposaven els convergents en un comunicat. La reunió va servir per acostar posicions, però va finalitzar sense cap acord concret.

A la reunió convocada per Territori i Sostenibilitat es van trobar l'alcalde de Sant Jaume, Ferran Puig (JpSJ-AM), el secretari i un tècnic municipals amb tècnics de l'Agència Catalana de Residus, del Departament de Medi Ambient i també amb representants del Departament de Territori i Sostenibilitat.

La trobada segons havia dit l'alcalde de Sant Jaume, Ferran Puig, era per decidir si la Generalitat té en consideració la proposta de l'Ajuntament de Sant Jaume de fer el centre de triatge dins del polígon de Politger i no a can Coma de Baix. Poc abans de la reunió, Puig va ?indicar que la trobada podia suposar una resposta encara sense definir de la posició de la Generalitat.

De moment, l'única cosa clara és que el Consell Comarcal té el projecte d'urbanització aprovat de manera inicial i que cap conseller de Territori ha negat la ubicació primària a can Coma de Baix. És a dir ni Joaquim Nadal (PSC), ni Lluís Recoder (CiU), ni Santi Vila (CiU) han dit mai res que suposi un canvi d'ubicació.

"Ens hauria agradat que ens haguessin tingut en compte perquè també som del poble", va dir ahir el portaveu de CiU, Jordi Cargol. També va lamentar d'haver-se assabentat de la trobada a través dels mitjans. Va recordar que tenen 3 regidors i que representen un 40% dels veïns.

Va explicar que quan van demanar per ser a la reunió, l'alcade els va contestar que "si l'oposició pogués participar d'aquestes runions seria molt maco, però poc pràctic". Denuncien que els va afegir que "en cas de deixar participar l'oposició, Sant Jaume seria un poble molt estrany".

Un altre argument que, segons CiU, els va etzibar l'alcalde és que "no hi han de participar perquè fins ara CiU de Sant Jaume s'ha mostrat més a favor del Consell Comarcal que del poble".

Cargol es va manifestar sorprès per l'actitud de Ferran Puig, sobre la qual va comentar que "no m'ho esperava d'en Ferran".

El comunicat de CiU exposa que difereixen de les argumentacions de l'alcalde. "Creiem que l'equip de govern i l'oposició han de poder estar presents a qualsevol reunió, on es decideix el destí del municipi", establia.

"Estem convençuts que la nostra presència a la convocatòria de la Generalitat hagués estat un acte de normalitat democràtica, transparència i diàleg" exposen. Consideren que els valors esmentats són els que l'alcalde reclama a d'altres institucions, però no se les aplica per sí mateix. L'acusen de confondre els interessos propis i els del seu grup amb els del poble.

Posició poc clara de CiU

Després de l'anunci de la ubicació del centre de triatge de la ?Garrotxa a Sant Jaume de Llierca, el grup de CiU, llavors a l'equip de govern va agafar una posició difosa. És a dir, no acabaven de decidir si estar al costat de la proposta del Consell i del Departament de Territori d'ubicar la planta a Sant Jaume o al costat de la majoria de la gent que ni tan sols la volia.

La poca concreció amb l'oposició a la planta va costar a CiU quedar fora de l'equip de govern. La localitat era un feu convergent des dels principis de la democràcia i a pesar d'haver estat escenari de conflictes de política municipal molt greus, com va ser el cas de la benzinera, CiU sempre havia aconseguit, sense massa problemes, la victòria a totes les municipals. Després dels darrers resultats i davant de l'evidència que la majoria del poble estava en contra de la planta, CiU de Sant Jaume va adoptar una posició de col·laboració amb l'equip de govern.

Per la seva part, l'equip de govern tambe va canviar l'oposició frontal a la planta dels seus inicis per proposar un canvi en la ubicació que mantingués el centre de triatge dins del municipi.

La idea, per la qual l'equip de govern espera resposta i compta amb el suport d'ERC, és ubicar la planta, tota o en part, dins del polígon de Politger. Una demanda, per la qual ahir encara no va definir sí tenia una resposta.