L'Ajuntament de Figueres crearà aquest any una reserva de 300.000 euros del fons del Patrimoni municipal del sòl i l'habitatge per al lloguer d'habitatges a persones amb risc d'exclusió social o en situació de desnonament. Aquests habitatges tindrien un lloguer assequible mínim per als usuaris i els gestionaria l'Ajuntament. Es tracta d'una de les al·legacions d'ERC que l'equip de Govern de CiU ha acceptat, juntament amb la restitució de la partida de Joventut a la mateixa dotació que l'any 2012. Tot i que encara s'estan negociant els detalls, fonts municipals han confirmat aquesta decisió.

Segons la formació, el fons existent té actualment una reserva de 10.800.000 d'euros i aquests s'han de destinar a finalitats com és fer efectiu el dret dels ciutadans a accedir a un habitatge digne. Per això, el consistori ha acceptat la petició d'Esquerra de constituir una reserva al pressupost de 2013 de 300.000 euros per al lloguer a aquests col·lectius. Els gestionaria el consistori, que faria d'intermediari entre els propietaris d'habitatges buits i llogaters.

De fet, el passat mes de novembre, el consistori ja va aprovar una moció per actualitzar el cens de pisos buits fet l'any 2009 i la creació d'un registre de famílies desnonades per les entitats bancàries. A més, es va prendre el compromís de crear una borsa d'habitatge social per a persones que s'hagin quedat sense sostre tot i que no es va concretar com es faria. Finalment i al cap d'uns dies, l'exalcalde i ara conseller de Territori, Santi Vila (CiU), es reunia amb els màxims responsables de les entitats financeres presents a la ciutat -Unnim, Catalunya Caixa, Caixa Bank, Banco Popular, Banc de Santander, Bankia, Barclays i Deutch Bank-, que es va comprometre a facilitar el total d'habitatges disponibles. Ho havien de fer en un termini d'un mes però, de moment, no hi ha hagut novetats al respecte. Un cop això estigui enllestit, els serveis jurídics municipals, juntament amb els API de la ciutat, hauran de dissenyar la borsa i les seves condicions. El consistori, per la seva banda, es comprometrà a garantir el pagament de les quotes de lloguer així com el retorn en bon estat dels habitatges llogats.

Més diners per a formació

D'altra banda, la formació i l'equip de govern han acordat un increment de la partida de Joventut per a la formació de joves, que s'està negociant. Des d'Esquerra consideren que en moments de crisi com els actuals, els joves són el col·lectiu "més perjudicat".

Per això, diuen, la reducció de la partida de l'àrea en un 7,3% "és una mala política". I és que passava dels 273.000 del 2012 als 253.000 previstos en el pressupost -aprovat inicialment- d'enguany. En aquest sentit, el grup de l'oposició demana que els recursos d'aquesta àrea es destinin a temes de formació per a la ocupabilitat dels joves en situació d'abandonament dels estudis i a l'atur.

"Continuem pensant que aquests no són uns pressupostos realistes i, òbviament, no són els que nosaltres faríem. Moltes de lesnostres al·legacions no han estat ateses, però valorem molt positivament l'acceptació de dues de les mocions, que afecten directament temes socials", asseguren des d'ERC. En aquest sentit, la regidora, Mireia Mata, afirma que "l'atenció als problemes d'habitatge i a les persones joves que no tenen feina són bàsiques per afrontar els moments de crisi que vivim i prevenir la fractura social a la ciutat". Per a tot això, els republicans asseguren que s'estan plantejant no votar negativament al ple de dijous on s'aprovarà definitivament el pressupost.