La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) va activar ahir la fase d'alerta del Pla Especial per Nevades a Catalunya NEUCAT per risc alt de nevades al vessant nord del Pirineu Occidental, però també amb menys intensitat a la resta de comarques del Pirineu i Prepirineu. Segons informava ahir el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), per s'esperen al vessant nord del Pirineu nevades febles o moderades i que a partir de la matinada s'intensifiqui l'episodi amb la possibilitat que s'acumulin gruixos de més de 50 centímetres per sobre dels 1.400 metres, i 10 centímetres per sobre dels 900 metres, a les comarques de la Vall d'Aran, Alta Ribagorça i Pallars Sobirà.

A més, també es van afegir a la previsió però amb menys probabilitat i amb gruixos de més de 10 centímetres per sobre dels 900 metres, les comarques de la Cerdanya, el Ripollès, el Pallars Jussà i l'Alt Urgell. El SMC informava també que l'episodi de neu al vessant nord es pot allargar fins demà.

El temporal de neu va tenir ahir la seva afectació més forta a les comarques del Pirineu de Lleida, on va deixar gruixos importants a la Val d'Aran. A Vielha es van superar els 25 centímetres i a Naut Aran en van acumular 26. A l'estació de Baqueira Beret va caure més de 65 centímetres de neu nova en 24 hores.

Davant d'aquesta situació, el Servei Català de Trànsit va recordar ahir als ciutadans una sèrie de mesures que cal tenir en compte a l'hora de circular per les carreteres situades en les zones afectades pel temporal de neu. Així, entre algunes de les recomenacions hi havia les de conduir amb suavitat, no frenar bruscament, reduir la velocitat per facilitar l'adherència i evitar lliscaments, augmentar la distància de seguretat per evitar col·lisions per encalç, seguir les roderes o empremtes deixades per altres vehicles, no avançar si no és necessari, i portar les cadenes per si cal utilizar-les.

Alerta per vent

La DGPC també va activar ahir el Pla Procicat per la previsió de fort vent de cares a la jornada d'avui. Ho va fer a les comarques del Pirineu, entre les quals el Ripollès i la Garrotxa, a més del Prepirineu Terres de l'Ebre, Tarragona i sud de les comarques de Barcelona. Segons Protecció Civil, el vent més intens i sostingut es donarà a les cotes elevades de les comarques del Pirineu i Prepirineu. Així, demanava als ajuntaments que s'asseguressin els elements de mobiliari públic que puguin patir danys. Així, també van demanar a la població que retiri o asseguri qualsevol element que pugui caure de balcons o terrasses, i que es reforci la seguretat dels ancoratges dels elements que es puguin desprendre. També es va recomenar molta precaució en les activitats d'alta muntanya, ja que a les cotes altes és on el vent bufarà més fort, així com també demana prudència per les carreteres on pot bufar fort vent. L'episodi de vent es pot allargar fins demà.