Tip de veure com cada aparició del carter al seu establiment serveix només per incrementar el nombre de factures, publicitat o cartes amb objectiu simplement comercial, el responsable del bar Palau de l'Abadia de Sant Joan de les Abadesses, José Alguacil, ha decidit capgirar la situació, ni que sigui per uns mesos. Per aconseguir-ho ha passat a l'acció i ha organitzat un certamen de cartes d'amor, del qual properament se'n farà ressò el mateix web de l'ajuntament santjoaní. Per col·laborar, l'Ajuntament publicarà les bases.

L'objectiu del propietari del bar és, segons diu, "positivitzar la percepció que tenim del carter i de les cartes que ens arriben". Opina que el correu postal s'ha convertit en un tema impersonal.

Per això, el concurs està pensat únicament per participar-hi a través del correu postal ordinari. "El de tota la vida", qualifica el propietari del bar del Palau. Tot i que encara s'han de publicar les bases, la data màxima de l'arribada de les cartes serà el 30 d'abril. La data es constatarà a través del matasegellat de les cartes.

Un mes i mig més tard es farà públic el veredicte. El jurat estarà format per filòlegs, poetes i professionals dels mitjans de comunicació.

Els premis, als quals poden optat els participants, són un sopar al Palau de l'Abadia, dues estades de cap de setmana a allotjaments de turisme rural d'Ogassa (Can Camps) i de Sant Joan (El Reixac), a més de la publicació de les cartes més destacades com a llibre digital a l'editorial Neurosi.

L'organitzador espera que el certamen serveixi perquè la gent s'inspiri. Alguacil intentarà obtenir el suport de Correos, perquè considera que la iniciativa contribuirà a la idea que la gent té dels carters. De moment, Correos s'ha compromès a difondre el certamen a través de la revista que publica a les comarques gironines.

A Calafell (Tarragona) des del 1993 organitzen, també, un premi a la millor carta d'amor.