La fred al pirineu es va estendre a les comarques gironines.L'escola de Planoles va tancar per precaució davant el risc de suspensió del transport escolar.Viella va registrar la nevada més gran des darrers set anys. L'acumulació de neu en alguns punts obligava a circular amb precaució.

La direcció de l'escola rural de Planoles, al Ripollès, va decidir tancar les portes ahir a causa de la neu que va caure a les cotes més altes de la comarca. Un total de 12 alumnes del centre educatiu es van quedar sense classe per precaució i sense el servei de menjador. Pel que fa a la resta de centres escolars, es van mantenirn les classes amb normalitat. A més, des del Consell Comarcal del Ripollès van informar que el transport escolar funcionava amb normalitat i no es van registrar incidències. En el cas de l'escola de Planoles, dos dels alumnes, residents a Ribes de Freser, van ser recollits pels seus pares.

Pel que fa a les incidències de trànsit, el Servei Català de Trànsit va decidir restringir al matí la circulació a la collada de Toses, a la carretera N-260 a Planoles i fins a Puigcerdà, en els dos sentits de la marxa, dels camions de gran tonatge pel perill que representava l'acumulació de neu que havia caigut les últimes hores i el gel que s'havia generat a causa de les baixes temperatures.

La neu va deixar també els primers gruixos a la Vall de Camprodon o a Molló, entre d'altres poblacions. A Camprodon, on ja s'havia registrat una precipitació en forma de neu el primer dia de l'any, va ser ahir però el primer dia que va agafar. El terra dels carrers es veia ja glaçat a les 9 del matí, però a mig matí va augmentar la intensitat. Segons l'Ajuntament de Camprodon a la tarda, hi havia dos centímetres de neu.

La baixada de temperatures va ser, però, generalitzada a les comarques gironines. Així, Núria, Das o Molló van deixar els seus termòmetres per sota zero, durant tota la jornada. A Sant Pau de Segúries, on la nevada va deixar alguns carrers emblanquinats, al migdia ja s'arribava gairebé als cinc graus.

A les comarques del centre i el litoral gironí, la temperatura més elevada es va quedar en deu graus. Així ho va registrar l'estació meteorològica de Girona, Olot, Cassà de la Selva o Roses.

La nevada més gran a Lleida

Una de les nevades més grans dels últims anys al Pirineu lleidatà, la més copiosa des del 29 de gener del 2003, va deixar gruixos de neu de prop d'un metre en algunes zones, va obligar a tallar algunes carreteres, a fer ús de cadenes en d'altres i va afectar nombroses rutes escolars.

La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat manté en estat d'alerta els plans d'emergència per nevades, Neucat, i per allaus, Allaucat, davant el perill que suposa el temporal de neu, que va acompanyat de fortes ratxes de vent, pel que han demanat a la població que extremi les mesures de precaució.

També es manté activada l'alerta Procicat per forts vents, amb ratxes que poden superar els 90 quilòmetres per hora al Pirineu i Prepirineu.

La capital de la Vall d'Aran, Vielha, va registrar la nevada més grans dels últims anys en superar-se els 62 centímetres de gruix de neu que es van aconseguir el 29 de gener del 2006, però el Servei Meteorològic de Catalunya preveu que l'acumulació de neu vagi en augment en les pròximes hores, a causa que hi ha previsió de més nevades a la zona.

Segons va informar Protecció Civil, les nevades registrades dilluns es van reactivar a la vessant nord i sud del Pirineu, sobretot a la Val d'Aran, i es van estendre , amb menor intensitat, a d'altres punts del Pirineu

El perill d'allaus alertat per l'Institut Geològic de Catalunya (IGC) va augmentar amb respecte la previsió d'ahir i va obligar a tallar la carretera C-28 a Alt Àneu, al Pallars Sobirà, i altres trams en altres vies locals i comarcals.

La situació de la neu a la localitat de Vall de Cardós va motivar que una dotació dels Bombers de la Generalitat s'hagués de desplaçar-se a la població per netejar els carrers, mentre que la localitat de Tremp va activar el seu pla de protecció civil.

Al marge de les màquines llevaneu que estan treballant a les carreteres del Pirineu, la Generalitat ha mobilitzat 17 màquines més llevaneu a Vidreres, Berga, Túnel de Bracons i el Baix Camp a Tarragona en cas que les hagi d'utilitzar.

Més de mil alumnes es van veure afectats per la intensa nevada, que va provocar la cancel·lació de 22 rutes de transport escolar de diverses comarques, deixant un total de 333 alumnes sense poder anar a l'escola.

Com a Planoles, l'escola de la població de Tírvia va ser tancada deixant sense classe els seus 7 alumnes a causa que els professors no van poder arribar al centre en estar les carreteres gelades.