Santa Coloma està celebrant aquests dies la novena del pelegrí, un acte religiós que es fa prèviament a l'arribada del Pare Pelegrí de Tossa de Mar, aquest mateix diumenge. La novena es fa a l'església de Sant Sebastià fins el 19 de gener cada dia a les set del vespre, en el mateix temple que acollirà l'arribada del pelegrí de Tossa de Mar i els seus acompanyants aquest diumenge.

La novena d'ahir va consistir en primer lloc en què els fidels van procedir a resar el rosari, la novena i es va celebrar la missa i cantar els goigs de Sant Sebastià. En el cas d'ahir a més en la novena hi va intervenir Ignasi López, diaca d'Amer, al servei de l'arxiprestat Ter-Brugent i cap de la Policia d'Olot.

Pel que fa a la vila de Tossa ja fa dies que es prepara pel Vot del Poble, conegut com el Pelegrí. I és que com diu la tradició aquesta celebració va néixer després que la pesta afectés la vila costanera i els tossencs demanessin que Sant Sebastià intercedís i a canvi, els vilatans es van comprometre a peregrinar fins a la seva capella més propera. Cal recordar que per tradició abans del dia del pelegrinatge, només el rector de la parròquia, el síndic -persona designada per l'Ajuntament de Tossa a fi de vetllar pel vot- i el mateix interessat saben el nom de la persona que representarà el municipi pel compliment d'aquesta tradició. Enguany el Síndic serà nomant avui en ple municipal després de la mort sobtada del regidor i anterior síndic Francisco Colomer. El regidor de Tossa Unida Francesc Nadal ocuparà el càrrec.

El Vot del Poble començarà a Tossa diumenge a les set del matí amb la missa del Cantar, que se celebra a la capella de Sant Sebastià. Abans d'iniciar-se la celebració, el síndic va a buscar el pelegrí, que resta en una estança, per presentar-lo públicament. Acabada l'eucaristia, dóna inici la processó que trasllada la imatge de Sant Sebastià fins a la capella dels Socors. És en aquest punt que les autoritats acomiaden el Pare Pelegrí i els fidels que l'acompanyen.

Abans de sortir del nucli urbà, el Pare Pelegrí fa una parada a Ca l'Avi i a mesura que el trajecte avança, més fidels s'afegeixen al pelegrinatge que acaba a Santa Coloma, i dilluns es retorna a Tossa. L'any passat el pelegrí va ser Francesc Fonalledas, de 42 anys, solter i sense fills. Té un bar a la platja, i està vinculat a la sardana i la coral.