L'Agència Tributària ha denunciat 23 empreses de Girona i Barcelona dedicades a la venda a l'engròs de productes d'origen xinès que van arribar a defraudar entre el 2007 i el 2011 més de 64 milions d'euros en quotes d'IVA i de l'Impost de Societats.

El delegat especial de l'Agència Tributària a Catalunya, Gonzalo David García de Castro, va explicar ahir els detalls d'aquesta "macrooperació" contra l'economia submergida, en què estan implicades 43 persones, la majoria de nacionalitat xinesa, i entre elles un agent privat de duanes.

Les empreses majoristes denunciades, ubicades principalment als municipis de Badalona i Sant Adrià de Besòs, havien muntat un complex entramat per ocultar el valor real de les importacions a les duanes i vendre posteriorment la mercaderia en diner negre, per evitar el pagament d'impostos.

García de Castro assegura que es tracta d'"una de les operacions més rellevants desenvolupades a Catalunya" contra el frau fiscal, tant per la quantia defraudada com pel nombre de persones implicades, a les quals s'imputa la comissió d'un total de 133 delictes contra la Hisenda Pública.

García de Castro va detallar que l'operació es va iniciar l'ay 2011 de forma "sorprenent" i amb l'autorització del jutjat contenciós administratiu de Barcelona, cosa que va permetre realitzar l'entrada i escorcoll a 20 locals d'activitat d'aquestes empreses, en què es va intervenir abundant documentació amb informació sobre el volum real d'operacions d'aquestes societats.

El frau començava en la importació dels productes d'origen xinès, en declarar-se a la duana del Port de Barcelona, mitjançant factures falses, uns volums i preus de la mercaderia molt inferiors als reals.

Així, els empresaris defraudaven bona part dels aranzels d'importació, i d'una altra banda podien vendre a Espanya a l'engròs i en diner negre fins al 70% de la mercaderia importada, sobretot productes de regal, tèxtils i de la llar. En total, les 23 empreses van defraudar 40 milions d'euros en concepte d'IVA i 24 milions més per l'Impost de Societats.

L'Agència Tributària creu que el representant duaner implicat en l'operació havia ordit un minuciós sistema de falsificació de factures falses amb l'objectiu de documentar davant la Duana la disminució artificiosa del valor declarat.

Aquest complex esquema de falsificació acabava permetent la ?substitució de les factures originals del proveïdor asiàtic per altres, emeses per societats instrumentals interposades, constituïdes a la Xina, amb un valor del producte molt inferior al real.

Les empreses investigades havien declarat en el període 2007-2011 unes xifres de facturació "gairebé simbòliques", de amb prou feines uns milers d'euros, malgrat que la quantia de les importacions era de diversos milions.

Amb l'objectiu de garantir el cobrament dels deutes tributaris, Hisenda ha procedit a l'embargament preventiu de 84 immobles, entre pisos i locals, i de 240 comptes bancaris, així com el precinte de quatre caixes de seguretat en bancs que figuraven a nom dels administradors de les empreses defraudadores.

García de Castro reconeix que les empreses denunciades continuen desenvolupant la seva activitat i que cap dels empresaris denunciats ha estat detingut, encara que la Fiscalia ha presentat querelles contra alguns dels implicats per obrir procediments penals. Algunes d'aquestes empreses havien mantingut operacions amb les companyies implicades en l'Operació Emperador contra el blanqueig de capitals, encara que no estan implicades en aquesta xarxa.