L'Institut Català de la Salut (ICS) ha posat en funcionament al llarg de les darreres setmanes vuit ecògrafs a diferents centres d'atenció primària gironins tals com Figueres, Olot, Ripoll, Girona o Blanes. Aquests nous aparells ajudaran a detectar patologies de baixa complexitat com ara còlics nefrítics o hepàtics. Per poder utilitzar els ecògrafs amb màxima precisió, una vintena de metges de família han fet un curs de formació organitzat per la Societat Espanyola de Metges d'Atenció Primària. Aquests ecògrafs es sumen als aparells que, des del 2010, s'utilitzen a Sils, Arbúcies, Llançà i Roses. En total, aquest nou servei donarà cobertura a 331.000 persones de sis comarques gironines diferents.

Concretament, els nous aparells s'han instal·lat al CAP Ernest Lluch de Figueres, a Olot, Ripoll, Camprodon, el centre Alfons Moré de Salt, el Montilivi de Girona, Sant Feliu de Guíxols i Blanes. Segons l'ICS, aquests nous aparells afavoriran el diagnòstic immediat de patologies de baixa complexitat.

De moment, els primeres estudis que s'estan duent a terme amb aquests equips analitzen la zona abdominal, el sistema urinari i els ronyons. Per poder utilitzar aquests aparells, una vintena de metges de família han seguit un curs específic de formació i aplicació de les ecografies organitzat per la Societat Espanyola de Metges d'Atenció Primària. Aquest curs es basa en conèixer els casos més habituals que es poden presentar a les consultes.

Aquestes noves eines se sumen als ecògrafs que ja s'estan utilitzant des de fa tres anys als CAP de Sils, Arbúcies, Llançà i Roses. En total, el servei dóna cobertura a 331.000 persones de sis comarques gironines diferents, el 60% de la població que té assignada l'ICS a la demarcació de Girona. D'altra banda, la incorporació d'aquests ecògrafs respon a l'objectiu de fer més resolutiva l'atenció primària i es troba inclòs dins del Pla de Salut 2012-2015 del Departament de Salut de la Generalitat.