El PSC reclamarà al Congrés que el Govern de l'Estat pagui tots els deutes pendents de les expropiacions per a la construcció de la línia del Tren d'Alta Velocitat a les comarques gironines. El diputat Àlex Sáez va presentar una Proposició No de Llei al Congrés en què insta el Govern del PP a exe?cutar de manera immediata el pagament de les expropiacions pendents, amb els corresponents interessos de demora, que sumen 86.819,07 euros. A més insten el Congrés a reconèixer i pagar el mateix estim per a les ampliacions d'ocupació temporal de diverses finques afectades pel projecte. El sindicat Unió de Pagesos reclama 2.819.391,55 d'euros pendents per als propietaris que representa a través de l'empresa de serveis Agroxarxa. En el tram entre Figueres i Vilafant, es deuen 1,2 milions de finques expropiades que ja tenen el preu just signat.

La construcció del tram del TAV Barcelona-Girona-Figueres-Vilafant-França, ja en funcionament des del 8 de gener passat, va requerir diferents procediments d'expropiació, com és habitual en aquesta mena d'obres, i va exigir, també, ocupar finques i executar increments expropiadors no contemplats als projectes aprovats. Els propietaris afectats van col·laborar en la cessió de finques ocupades no incloses en els projectes a canvi d'acords posteriors amb el mateix preu acordat en els primers expropiats.

La col·laboració amb els afectats, representats majoritàriament per l'empresa de serveis d'Unió de Pagesos de Catalunya, Agroxarxa, va funcionar fins a l'estiu, moment en què ADIF va trencar l'acord demanant una nova taxació externa que no va mantenir el preu acordat que, en alguns casos, ja s'havia pagat pel procediment jurídic d'estim o preu just.

Els alcaldes dels diferents municipis afectats, i en especial la representant de Vilafant, Consol Cantenys, el municipi on està ubicada la darrera estació abans de la connexió amb França, han fet de mitjancers al llarg d'aquests anys amb els propietaris per arribar a acords. El PSC demana, en aquest sentit, que el Govern de la Generalitat actuï també com a mediador entre administracions per accelerar el procés de pagament de les expropiacions que encara estan pendents de resoldre.

El 2011, Unió de Pagesos va denunciar que representava aproximadament un 50% dels propietaris afectats en les obres gironines, a qui els deuen cap a 7,5 milions sense comptar els interessos. Les obres de què s'està pendent són sobretot l'Eix Transversal, el TAV, la N-II i la C-31, si bé per exemple l'ACA també deu una quantitat important de diners.