El soterrament de la MAT a l'Alt Empordà farà un pas més aquest febrer amb la signatura de les actes d'ocupació i expropiació dels terrenys per on passarà la rasa. L'Estat ja ha convocat els propietaris afectats dels onze municipis compresos entre Santa Llogaia d'Àlguema i la Jonquera, per on la línia anirà soterrada fins arribar al túnel transfronterer. La signatura de totes les actes es farà entre el 19 i 28 de febrer a cadascun dels diferents consistoris. En total la rasa tindrà 30 quilòmetres i passarà a través d'unes 300 propietats, que comprenen tant camps de conreu com camins rurals. Tindrà una fondària d'un metre i mig, una amplada d'uns tres metres i al seu interior hi passaran quatre cables.

Tot i que Red Eléctrica ja ha començat a fer obres de preparació per a la rasa (com perforacions dirigides a la zona de Biure i Capmany), i els treballs ja han començat en trams on s'ha arribat a acords amb propietaris, encara quedava portar a terme un requisit administratiu: la signatura de les actes prèvies d'ocupació i expropiació als terrenys afectats.

En total, arreu de la comarca de l'Alt Empordà, hi ha unes 300 propietats afectades per la infraestructura. Sobretot, són camps de conreu (com ara d'olives) i pastures, però també hi ha camins rurals. Ara, l'Estat ha convocat els seus propietaris -mitjançant un anunci al BOE- a la signatura de les actes.

Des del 19 de febrer i fins al dia 28, els representants del govern espanyol aniran a cadascun dels onze municipis per on la MAT creuarà la comarca soterrada: Santa Llogaia d'Àlguema, Figueres, Vilafant, Llers, Pont de Molins, Capmany, Biure, Darnius, Cabanes, Agullana i la Jonquera.

La signatura de les actes, tant les d'ocupació temporal com les d'expropiació, es farà als diferents ajuntaments. D'aquesta manera, el soterrament de la MAT a l'Alt Empordà fa un pas més. La intenció de la companyia Red Eléctrica, l'encarregada dels treballs, és tenir enllestida aquesta part de l'obra a finals del 2013 o a principis del 2014.

30 quilòmetres de rasa

La rasa per on la MAT passarà soterrada tindrà 30 quilòmetres i anirà des de l'estació conversora de Santa Llogaia d'Àlguema fins a l'entrada del túnel transfronterer de la Jonquera. En total, l'obra s'ha subdividit en divuit trams.

La rasa tindrà una fondària d'un metre i mig i una amplada d'uns tres metres. Al seu interior hi passaran quatre cables, que transportaran l'alta tensió a través del subsòl de la comarca.

En el moment en què la línia s'endinsi sota terra, se'n rebaixarà la tensió de 400 a 320 kV i el corrent es transformarà d'altern en continu. Un cop la MAT torni a sortir a l'exterior, ja a l'estació conversora de Baixàs (França), recuperarà la tensió i tornarà a circular en corrent altern.