Marxa en defensa dels drets socials i contra les retallades entre Girona i Salt

Durant la "Marxa per la Dignitat" es van realitzar cremes simbòliques de la reforma laboral

 
Un instant durant la "Marxa per la Dignitat" a Girona que va tallar la circulació de l´avinguda Jaume I.
Un instant durant la "Marxa per la Dignitat" a Girona que va tallar la circulació de l´avinguda Jaume I. marc martí

GIRONA | NEREA GUISASOLA (ACN) Unes 300 persones van fer ahir una marxa de vuit quilòmetres entre Salt i Girona per defensar els drets socials dels ciutadans i rebutjar les retallades que els governs estan aplicant com a conseqüència de la crisi econòmica. Els manifestants van passar per diversos punts estratègics com l'Hospital Santa Caterina, l'escola Montfalgars, una oficina de Bankia o la Cambra de Comerç de Girona, on van cremar simbòlicament la reforma laboral i van denunciar les retallades que pateix la societat en àmbits bàsics com l'educació, el treball, la salut i l'habitatge.
La marxa va començar a dos quarts de deu del matí davant de l'Ajuntament de Salt i, tal com estava previst, va acabar amb un vermut a les dues del migdia a l'Hospital Trueta de Girona. Prop de 300 persones van seguir gran part del recorregut que la plataforma Xarxa pels Drets Socials va organitzar entre aquestes dues poblacions. Aquesta associació uneix una trentena d'entitats, partits, sindicats i col·lectius gironins molt diversos.
Els manifestants van passar per l'Hospital Santa Caterina, on van llegir un manifest en defensa d'una sanitat pública de qualitat i contra la corrupció; va seguir per l'escola Montfalgars, on es va llegir un escrit en suport a l'educació pública i contra la reforma Wert; va continuar per la Tresoreria General, es van dirigir fins a l'Escola d'Hostaleria i, posteriorment, van passar per la seu de la Generalitat, l'Ajuntament de Girona, una oficina de la Caixa, el CAP de Santa Clara, una seu de Bankia, per la Cambra de Comerç i els Jutjats, fins a arribar a l'Hospital Josep Trueta.
En diversos punts d'aquesta marxa es van llegir manifestos contra els desnonaments i a favor de la dació en pagament. A més, els activistes van cremar simbòlicament la reforma laboral davant de la Cambra de Comerç de Girona i van mostrar el seu rebuig a una normativa que, segons els manifestants, és "un autèntic nyap" que no genera ni generarà més llocs de treball.
Durant tota la marxa, es van cridar lemes en contra dels últims casos coneguts de corrupció dels partits polítics, en contra del president de l'Estat, Mariano Rajoy, i el de la Generalitat, Artur Mas, rebutjant la privatització de la justícia, les taxes judicials i les retallades socials.

Talls de la circulació
La mobilització va tallar la circulació de diversos carrers cèntrics de Salt i Girona, i va causar retencions i cues considerables. No obstant això, tota la marxa es va realitzar de forma pacífica i sense aldarulls.
"Tot i el fred i el mal temps, hem aconseguit unir un grup gran de gent i valorem molt positivament la reacció de la societat", va afirmar el portaveu de la Xarxa pels Drets Socials, Carles Serra. El portaveu va afirmar que tenen previst realitzar tota mena d'activitats durant els pròxims dies i setmanes, per tal de mostrar el descontentament de la societat envers les últimes retallades i "conscienciar i mobilitzar" la població perquè surti al carrer a defensar els seus drets. "A partir de la setmana vinent comença la setmana "Espavila't", en què farem xerrades, projeccions de pel·lícules, taules rodones i cercles de lectura sobre l'actual situació que travessa Catalunya i Espanya", va apuntar Serra.

Enllaços recomanats: Premis cinema