La sala de plens de l'Ajuntament de Blanes es va omplir dijous de gom a gom per acollir la conferència organitzada per la Taula Local pel Dret a l'Habitatge de la localitat, que es va posar en marxa al municipi a finals de l'any passat. La xerrada va anar a càrrec de José Ángel Gallegos, advocat i membre de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca i Marta Afuera, membre de la PAH de Girona.

L'acte, que va comptar amb l'assistència de més d'un centenar de persones, també el van encapçalar l'alcalde de Blanes, Josep Marigó; la delegada a Blanes del Col·legi d'Advocats de Girona, M. Jesús Esain, i la portaveu de la PAH de Blanes, Emma Torres. L'alcalde va donar la benvinguda a tothom i va expressar la confiança que, a través de tots els que formen part de la Taula, serà possible aconseguir els objectius que s'han marcat: "S'ha de treballar per aconseguir motivar les entitats bancàries blanenques perquè aturin els desnonaments als seus pisos i també per fer-los veure que és molt millor que puguin cobrar un lloguer social a aquestes persones en lloc de tenir-los buits".

Per la seva banda, José Ángel Gallegos va explicar que, malgrat que la Constitució Espanyola recull el dret a l'habitatge, l'Estat ha preferit rescatar els bancs en lloc de fer-ho amb les persones augmentant els seus subsidis perquè puguin fer front als préstecs: "Per part de l'Estat no té cap intenció de complir-lo -el dret a l'habitatge- i això és la crua realitat. Malgrat que és a la constitució, com altres drets, la política de l'Estat no és satisfer aquest dret, sinó fer servir l'habitatge com una mercaderia". En aquest sentit, l'advocat va avançar que la solució passa per canviar la legislació, tal i com es vol aconseguir a través de Iniciativa Legislativa Popular (ILP) que impulsa la PAH per modificar la Llei Hipotecària al Congrés.

Sobre aquesta darrera qüestió, Marta Afuera va detallar que la ILP demana els tres punts clau que està defensant la plataforma. "Són tres punts bàsics: la dació en pagament retroactiva, l'aturada dels desnonaments immediata i la promoció del lloguer social". Amb tot, la membre de la PAH també va afegir que, atesa l'actual situació, potser fins i tot s'hauria de pujar un grau més, perquè ja hi ha famílies que ni tan sols podran permetre's pagar un lloguer social.