dissabte arbres nets

Últimament apareixen breus notícies d'anuncis de l'Ajuntament de Girona que es dedica a tallar arbres de la ciutat amb un sol argument: embruten! Un argument que, des del meu modest punt de vista, és força feble. Primer van ser un centenar de ginkobilova (un peculiar i bell arbre que a la tardor es fa daurat i les femelles del qual fan un fruit) i ara tallen moreres que hi ha a la plaça Figueres de Montilivi, sense que els veïns ho hagin demanat. El criteri que està exposant el regidor Jordi Fàbrega, que consisteix en tallar els arbres que fan fruits i embruten, és força qüestionable.

diumenge ave, tav o tgv?

Fins i tot ni amb el nom dels trens ens posem d'acord. Serà que l'acord és impossible o poc probable a aquestes alçades. En tot cas, és absurd fer bandera d'un nom quan en el futur immediat no tindrà cap importància perquè tot serà TAV, és a dir, tren d'alta velocitat. La liberalització ferroviària permet que TGV circuli per les vies espanyoles i l'AVE per les franceses, però per les dues també l'ICE alemany o l'ETR italià. I si algun dia Catalunya en té un, també hi podrà circular... sempre que el Constitucional no ho impedeixi.

dilluns prioritats mortals

La conselleria de Salut ha començat a desplegar, tres anys després del que s'havia previst i compromès, el programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte. Un programa que permet reduir entre el 15% i el 30% la mortalitat d'aquesta malaltia. Comencen a aplicar-ho pel Baix Empordà i calculen que en quatre anys estarà desplegat a tota la regió de Girona, set anys després del que estava previst i compromès. Estalviaré fer números -per evitar que m'acusin de demagog- de quanta gent es podria haver salvat si Salut hagués complert. Si fos conseller o un alt responsable d'aquest programa dimitiria per la impotència que em provocaria no haver estat més combatiu amb els pressupostos per salvar totes aquestes vides.

dimarts hivernar

El president del Col·legi d'Aparelladors assegura que el millor que podrien fer aquest any és "hivernar com els óssos". De fet, ja fa uns quants anys que ho podrien fer, ja que durant el 2012 a totes les comarques de Girona es van contractar ?menys de 600 habitatges, pels 12.000 que es feien anualment durant aquells anys de l'orgia del totxo i l'argamassa. Malauradament, l'humà no té entre les seves aptituds poder hivernar. És molt probable que si tinguéssim aquestes obligacions biològiques de l'ós, el món seria un lloc més habitable.

dimecres estratègia estatut

"Haga el favor de poner atención a la primera cláusula porque es muy importante: dice que la parte contratante de la primera parte será considerada como la parte contratante de la primera parte... ¿qué tal?, está muy bien ¿eh?". El PSC ha optat per convertir el procés per acordar un referèndum per a l'autodeterminació en el cèlebre i enrevessat contracte entre Groucho i Chico d'Una nit a l'òpera. Un sistema que es podria anomenar estratègia Estatut, que consisteix a dilapidar mesos parlant, creant debats incomprensible, i gastant energies per no arribar enlloc. I tot això, amb la col·laboració dels mitjans de comunicació, que cauen en l'absurd parany d'informar dia a dia sobre res. Un sistema conegut també com el de la bicicleta estàtica, que permet pedalar i pedalar per no moure's. I qui dies passa anys empeny. El millor servei que podria fer al país és, si el PSC aposta pel federalisme, que digui que aposta pel federalisme i que digui que el referèndum no és la seva guerra i, sobretot, que doni llibertat als seus al Parlament per votar el que considerin en un tema que transcendeix els partits.

dijous despropòsit penal

La fuga d'en Miguelín i del seu camarada de la tronada presó de Figueres, descendint des de la teulada amb llençols lligats (un sistema anterior a Harold Lloyd) posa de manifest fins a quin punt el Govern ha deixat de governar des de fa més de dos anys per dedicar-se a la usura. Com que ja estava acabada la presó del Puig de les Basses (el flamant i costosíssim penal que s'està podrint a l'aire lliure sense estrenar), algú va decidir que s'havia de deixar d'invertir en la vella, que un dia d'aquests rebentarà de saturada com està. D'aquesta manera, s'ha deixat que els sistemes de seguretat es trenquin o quedin desfasats, quan encara no se sap quan es podrà inaugurar la nova presó. Ara el nou director de les presons catalanes ha ordenat tornar a invertir en el vell centre... una decisió tan comprensible com incomprensible.

divendres comissió minerva

Servirà la comissió d'investigació de la Diputació de Girona per alguna cosa, o en realitat buscarà i trobarà un cap de turc? Les comissions d'investigació dirigides i formades per polítics solen tenir un storyboard amb final definit: servint el cap del més feble i salvant el que pugui perjudicar el sistema. La comissió Minerva (el nom de l'assessora que ha denunciat tocaments per part del president de la Diputació) o comissió Torramadé (el nom del president que ha denunciat ser extorsionat per una assessora), comença fent bona aquesta intuïció... totes les sessions seran a porta tancada.