Si alguna cosa abunda a les comarques gironines és bosc. Girona és una de les províncies catalanes amb més hectàrees forestals respecte de la seva superfície total. Segons l'anàlisi de les dades cadastrals de l'informe Estructura de la propietat forestal de Catalunya, el 73% de la demarcació està cobert d'arbres, i bona part d'aquests ja tenen amo. I és que aquest estudi facilitat pel cos d'Agents Rurals indica que les comarques gironines són les que tenen més hectàrees privades de bosc de Catalunya.

Prop de 46.000 propietaris es reparteixen, de forma desigual, totes les parcel·les forestals de caire privat que hi ha a Girona. En totes les comarques excepte la Cerdanya i el Ripollès, la superfície privada és superior al 90.

És el cas del Gironès (98%), Alt Empordà (95,8), Baix Empordà (90,3), Garrotxa (96,7), Pla de l'Estany (99,43) i la Sela (98,91). Aquestes comarques són les que tenen més càrrega forestal privada, i també coincideix amb les que tenen més terreny forestal arbrat, si bé també hi ha moltes propietats vinculades a l'agricultura. En canvi, a la Cerdanya (36%) i el Ripollès (68%) compten amb una bona porció de boscos "públics" que pertanyen a entitats municipals i altres administracions com diputacions, consells comarcals, ministeris de l'Estat espanyol o conselleries de la Generalitat. L'estudi, però, no té en compte les superfícies corresponents als camins de domini públic i al domini públic hidràulic, que representa el 3,5% de la superfície forestal catalana.

Un territori desigual

L'estudi també subratlla l'enorme heterogeneïtat de titularitats en el paisatge català. El nombre de propietats privades petites és molt elevat en un territori on dominen les grans propietats. Més de la meitat de les parcel·les de Catalunya no arriben a l'hectàrea, però representen menys del 3% de la superfície total privada.

D'altra banda, només un 1,2% tenen més de 100 hectèrees i representen un 41,5 dels terrenys totals. Entremig, un 46,8% de les propietats tenen entre 1 i 100 hectàrees, i representen un 55,7% de la superfície forestal privada total.

L'orografia del terreny i la hidrografia, com a condicionants de l'organització del territori, han influït en el transcurs del temps en les dimensions de les propietats.