El Banc de Sang necessita recuperar 4.000 bosses a Girona durant els propers dos anys

La institució fa una crida a la ciutadania per "viciar-se" a fer donacions davant una nova davallada aquest 2012

21.01.2013 | 07:30
El Banc de Sang necessita recuperar 4.000 bosses a Girona durant els propers dos anys
El Banc de Sang necessita recuperar 4.000 bosses a Girona durant els propers dos anys

El Banc de Sang de Girona (BST) necessita recuperar 3.670 bosses durant els propers dos anys: les mateixes donacions que ha anat perdent de forma consecutiva des de 2011. Els responsables d'aquesta institució estan preocupats per la davallada i insisteixen a demanar més participació a la ciutadania. A dia d'avui, les reserves de sang a Catalunya se situen al voltant de les 6.000, bastant per sota de les 10.000 que tocarien.
El director del BST, Joan Profitós, explica que la demarcació de Girona "ve de passar dos anys molt dolents". L'any 2011 va ser el primer en més de tres dècades en el qual van baixar les donacions de sang a Girona. I el 2012 va ser similar, creant un sotrac del qual ningú en coneix ben bé les causes.
"Estem mirant i estudiant per què les donacions han baixat tant, però no trobem resposta concreta. És evident que no ajuda a tenir una crisi a sobre, i potser la idiosincràsia dels gironins també ha contribuït en aquesta disminució", apunta Profitós.
El director del Banc de Sang recorda però, que abans de 2011 Girona era, de llarg, una de les regions d'Europa amb un índex de donació de sang més elevat. En aquella època els gironins superaven amb més de 60 donacions per cada 1.000 habitants a l'any, la mitjana europea de 47 donacions.
"Ara estem a unes 52 per cada 1.000, una xifra molt inferior però que encara per sobre de la mitjana", subratlla Profitós.
La baixada de reserves és extensible a Catalunya, ja que tota la sang que recapten els hospitals i les unitats mòbils es centralitza a Barcelona i es reparteix en funció de la demanda. Segons les dades més recents, 6.000 bosses pot traduir-se en un volum alarmantment baix si passa algun fet extraordinari que requereixi la demanda massiva de sang, com per exemple un gran accident o una catàstrofe.
Profitós creu que de cara al 2013 el BST s'ha de posar les piles amb l'ajut de la societat per recuperar a Girona les prop de 4.000 bosses perdudes. Per fer-ho, considera que cal més presència de delegats i voluntaris arreu del territori per fer més visible la seva feina. "Hi hem de ser-hi més, parlar amb la gent, fer més propaganda... Hem d'aconseguir que la gent es "viciï" a donar sang", ressalta.
Pel que fa al nombre de campanyes previstes pel 2013, Profitós va assegurar que seran més o menys les de l'any passat. De moment, però, el BST no preveu ampliar el nombre de sortides i de maratons que faran a les comarques gironines. Profitós justifica que les activitats extraordinàries que es fan en altres llocs de Catalunya (com la primera Marató de Donants 2.0 celebrada a principis de gener) també repercuteixen positivament en els gironins que necessiten sang. "La sang que recollim aquí pot servir per algú de la Pobla de Mafumet, i viceversa. És una xarxa en la qual fins ara els gironins havíem ajudat a altres zones, i ara aquestes altres regions ens estan ajudant a nosaltres", va dir el director del BST.
En aquest sentit, va recordar que la periodicitat en la donació és imprescindible "perquè la sang caduca, i necessitem disposar de bones reserves permanentment, almenys fins que no puguem fabricar sang artificial". Aquest fet, assegura Profitós, ja és possible però malauradament encara no es pot fer a gran escala.

Campanyes de donació
Segons el Banc de Sang de Teixits de Catalunya cada tres segons cada tres segons algú necessita sang, especialment la temporada d'estiu quan augmenta la població. De fet, una de cada quatre persones que entre a un hospital del sistema sanitari català necessita sang.
Per això sovint es fan maratons de donació de sang a diverses poblacions i s'impulsa el lema "amb una vegada no n'hi ha prou". Segons les campanyes del Banc de Sang una persona que faci donacions quatre vegades l'any pot ajudar 12 persones diferents.
El Banc de Sang i Teixits és l'empresa pública del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya que té com a missió garantir l'abastament i el bon ús de sang i teixits a Catalunya, essent el centre de referència en immunologia diagnostica i de desenvolupament de teràpies avançades en aquest tipus de situacions.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema