L'estiu passat, Rosa Navarro, treballadora social que fa tres anys que és a l'atur, va proposar-se obrir un nou menjador social a Girona, després d'haver observat que el centre d'acollida La Sopa, on havia treballat, no donava a l'abast. Però el fet de ser una persona sola, sense comptar amb el suport de cap entitat, va fer que el projecte no prosperés. Ara, s'ha posat en contacte amb la Mesa d'Entitats per la Participació Ciutadana, que s'ha mostrat interessada en la iniciativa i ha creat una comissió per intentar tirar-la endavant. Tenen previst demanar la col·laboració de l'Ajuntament de Girona per buscar un local on ubicar-lo i, segons Navarro, no volen que sigui només un menjador, sinó que volen anar més enllà i oferir suport psicològic i potenciar l'autoocupació. La idea és que, a banda del servei de menjador, es puguin acabar oferint també suport psicològic i reforç escolar per a la mainada, entre d'altres.

Navarro explica que, a banda de parlar amb l'Ajuntament per trobar un local, tenen la intenció de posar-se en contacte amb empresaris del món de l'hostaleria, empreses gironines i el Banc dels Aliments per tal d'aconseguir el menjar. En aquest sentit, indica que el menjador funcionaria gràcies a la feina de voluntaris i que, d'aquesta manera, persones desocupades podrien aprendre-hi feines relacionades amb el món de l'hostaleria i la restauració. "Donaríem menjar, però també ajudaríem la gent a aprendre un ofici", explica Navarro.

Un altre punt important seria el reciclatge de menjar. En un context en què bona part del menjar produït al món acaba a les escombraries, Navarro explica que en el nou menjador social s'ensenyaria a evitar que es desaprofités.

D'altra banda, Navarro també planteja que diversos voluntaris puguin ensenyar els usuaris a fer diferents tipus d'ofici, des de costura fins a perruqueria. El menjador, remarca, no estaria orientat a cap sector social en exclusiva, sinó "a tots aquells que ho passen malament". Per això, creu que la iniciativa podria ser beneficiosa tant per als veïns de Santa Eugènia i Sant Narcís com els de Taialà, Domeny i Pont Major, entre d'altres.

Navarro considera que des de la societat s'han d'aportar idees positives per tal d'intentar sortir de la crisi, i creu que, si es treballa conjuntament, es trobaran camins per superar la complicada situació actual. "Si ens en volem sortir, cal que entre tots creem un front comú independentment dels interessos personals de cadascú", assenyala.

De moment, la Mesa d'Entitats ha creat una comissió que es reunirà el proper dia 23 per començar a concretar els punts bàsics del projecte. Com a referent han agafat una entitat de Tremp que porta a terme una activitat similar. Navarro sap que serà un camí feixuc, però assegura que és "molt constant i tossuda" i que, quan se li posa un projecte entre cella i cella, és capaç de treballar tot el que faci falta. "J0 m'implicaré el 100% en aquest projecte i, si no tira endavant, continuaré lluitant per mi i la meva filla", assenyala.