Molts dels pagesos que van haver d'expropiar els seus terrenys com a conseqüència de les obres de la carretera C-31 entre la Tallada d'Empordà i Torroella de Fluvià entre 2009 i 2010 encara no han cobrat el valor acordat amb la Generalitat per les seves parcel·les i finques. Al retard en els pagaments s'hi va sumar l'any passat un agreujant, i és que l'Agència Tributària els va voler cobrar per aquests cobraments ja acords però no ingressats en la declaració de la renda corresponent al 2011.

Uns no paguen i als altres no els consta. La Generalitat va afirmar l'any passat que l'execució dels pagaments pendents per les expropiacions de la C-31 es faria en funció de la disponibilitat pressupostària, tot i que la intenció era fer-los en el transcurs del 2012. Així ho va afirmar el llavors conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, en una resposta parlamentària al mes de juliol. En aquella resposta, l'exconseller afirmava també que els pagaments es farien per "rigorós ordre d'antiguitat", i que l'endarreriment en els pagaments era conseqüència de les dificultats econòmiques i també a que durant els exercicis pressupostaris del 2011 i del 2012 el Govern no va fer la retenció de crèdit corresponent per fer front al pagament de les expropiacions.

Tot i això, a l'Agència Tributària constava que aquests imports ja s'havien abonat. És per això que va enviar un requeriment als pagesos expropiats que no havien detallat aquest pagament en la declaració de la renda un requeriment que els informava d'aquesta incidència. En el document, Hisenda reflectia: "Segons la nostra base de dades se li han meritat a l'exercici 2011 uns rendiments imputats per la Generalitat de Catalunya [...]. Haurà d'aportar justificació documental (resolució o qualsevol altra prova admesa en dret) que justifiqui la realitat d'aquests ingressos". Hisenda també els reclama "justificants corresponents a la subvenció o ajuda concedida, en no haver declarat guanys patrimonials, existint dades en poder de l'Administració per aquest concepte".

D'aquesta manera, tot i continuar encara pendents de rebre un pagament per unes obres que es van acabar el 2010, els pagesos afectats hauran de justificar davant l'Agència Tributària que encara no han rebut aquests imports, amb un document procedent de la Generalitat que ho acrediti.

El PSC reclama que es pagui

La diputada socialista Marina Geli va presentar una proposta de resolució perquè el Parlament insti el Govern a fer durant aquest 2013 el pagament dels expedients d'expropiació i els seus corresponents interessos de demora als propietaris expropiats per la millora de la C-31. Els propietaris, per mitjà d'Unió de Pagesos i els alcaldes del municipis afectats, reclamen el pagament de les expropiacions amb els interessos de demora del 5% fixats en els acords signats.

La millora de la C-31 entre la Tallada i Torroella de Fluvià va requerir expropiacions de finques bàsicament d'ús agrícola. L'any 2009 es van inicar les obres amb un cost final de 63,2 milions d'euros, amb acord amb els propietaris i amb la mediació majoritària d'Unió de Pagesos i dels ajuntaments.

L'any 2010 es van realitzar 233 pagaments amb un import de 2.439.511,83 euros; l'any 2011, 63 pagaments amb un import de 1.061.984,44 euros i el 2012, 9 pagaments per un valor de 139.071,19 euros. De moment, s'han pagat 5.138.088,5 euros i resten per a pagar 3.305.211,99, segons l'exconseller Lluís Recoder.