L'alcaldessa d'Amer Alba Serra (CiU) ha decidit posar punt i final a la seva carrera política municipal després d'estar un any i mig en el càrrec. Una responsabilitat política que va prendre l'estiu del 2011 i que no ha estat exempta de polèmiques. Pel que fa els motius que l'han portada a prendre la decisió, segons va explicar el que serà amb tota probabilitat nou alcalde, Albert Plana, són només personals.

Amb tot, però, cal recordar que Serra ja va comunicar que volia plegar als membres del seu partit i l'agrupació local de CiU l'octubre, després de declarar com a imputada als jutjats de Santa Coloma per no haver fet cas als requeriments del Govern per la il·legalitat del bloc de 76 pisos amb llicència nul·la d'Amer.

Una decisió que va avançar la tardor passada Diari de Girona i que un cop comunicada a CiU, va suposar engegar les màquinàries del partit per trobar-li substitut. Una tasca gens fàcil perquè en tot moment el relleu que podria semblar "lògic", l'exalcalde Narcís Junquera, no ha figurat en les travesses de la successió. I a més, fins ahir hi havia sobre la taula el nom de diferents membres de la llista de CiU a les últimes eleccions municipals com a alcaldables. Entre els més destacats hi ha el número set Albert Plana -que no és regidor- i Maria Rosa Vila, que va ser edil en l'anterior mandat de la macroàrea de Medi Ambient, Turisme, Benestar Social i Esports, que va compartir amb l'independent Joan Güell. Ambdós són els què han tingut més a prop l'alcaldia i de fet, tot apunta que Albert Plana serà qui ocuparà l'alcaldia d'Amer, un cop Alba Serra faci oficial la seva renúncia en un ple que se celebrarà demà a la tarda. Tot i això, demà automàticament, el tinent d'alcalde Narcís Junquera es convertirà en batlle d'Amer, fins que s'investeixi el nou.

Pel que fa a la notícia de la renúncia de Serra, ahir al matí va ser quan l'alcaldessa va procedir a fer la notificació del Decret on feia oficial la seva dimissió, que tenia escrita des de la tardor i que fins ahir, no va presentar.

En el ple d'aquest dijous que es celebrarà a les sis de la tarda consistirà amb la renúncia d'Alba Serra com a alcaldessa i també regidora i per tant es desvincularà de l'ajuntament d'Amer, on ha estat aquests divuit mesos. També va ser regidora de CiU en l'anterior mandat i tinent d'alcalde quan CiU es va aliar amb els Independents de Joan Güell per fer fora ERC i CA del govern i van presentar una moció de censura contra l'exalcalde Xavier Targa (ERC).

Elecció del futur alcalde

Així doncs, el subsitut d'Alba Serra, amb tota probabilitat Albert Plana, no serà investit però fins d'aquí deu o dotze dies. Ahir, l'assembla local de CiU d'Amer es va reunir a la nit per determinar i acabar de consultar-ho a la militància. El futur batlle de la localitat abans d'entrar a la reunió va dir que ell era el "més ben posicionat" per ser alcalde però va admetre també que hi ha gent que aposta per l'exedil Maria Rosa Vila. Tot i això va assegurar que encara l'alcaldia amb "il·lusió i respecte". Plana és el responsable de la secció l0cal de CiU a Amer, on no ha estat mai regidor tot i militar amb CiU des de l'any 1986.

La pugna i la falta de relleu és el que ha dut CiU d'Amer a dos dies abans del ple per decidir-ho i es que segons apunten diferents fonts és el que hauria provocat que la renúncia de Serra no s'hagi efectuat abans. En tancar l'edició no es va poder conèixer el resultat de l'assemblea, però el mateix Plana va dir que seria amb tota probabilitat l'elegit.

Prova que la decisió de Serra estava presa de fa un temps és que va demanar a l'escola on treballa com a mestra poder ampliar el seu horari a jornada completa, un fet que va aconseguir fa almenys dos mesos. Mentrestant, tal com han denunciat des del grup d'ERC a l'oposició se l'hauria vist poc a l'ajuntament i en canvi, el nou gerent és qui hauria donat suport a moltes tasques. Cal recordar que és un retret que ha rebut Serra els darrers mesos però Serra també ha estat protagonista, d'una imputació per temes urbanístics i d'una moció de confiança, entre d'altres. Aquest darrer episodi el va superar la tardor de 2011 perquè vaconsiderar que se li havia tombat un punt en un ple, l'expansió d'Hipra.

La marxa de Serra suposarà també un buit al Consell Comarcal de la Selva, on és consellera de l'àrea de Benestar. L'ens li haurà de buscar relleu un cop es produeixi l'aprovació de la seva renúncia en el ple de demà. En tancar l'edició, no havia estat possible localitzar l'alcaldessa Alba Serra ni tampoc a l'exregidora Maria Rosa Vila.