Tot acusat té dret a una defensa justa. Per aquesta raó el processat Luis Romero Aguirre i el seu advocat, Carles Maymí, es van posar d'acord ahir per renunciar-se mútuament durant la vista oral que s'havia de celebrar al Jutjat Penal número 3 de Girona. No era una estratègia per buscar dilatar el procés sinó un acte d'ètica i professionalitat. Maymí es negava a representar d'ofici un acusat que s'enfrontava a vuit anys de presó sense haver pogut consultar les diligències practicades en fase d'instrucció ni disposar tan sols de la qualificació fiscal.

El lletrat va assistir a l'acusat quan va ser detingut després que el sorprenguessin robant en una casa de Cassà de la Selva el 29 de maig de 2007 i hagués intentat agredir un Mossos d'Esquadra amb un ganivet per tal de fugir. Després d'aquella actuació ja li va perdre la pista perque Romero Aguirre havia designat una altra advocada. Però dimarts el van trucar informant-lo del judici que s'havia de celebrar ahir.

I no va ser fins minuts abans d'entrar a la sala de vistes que Maymí va poder parlar amb l'acusat. Al passadís li va indicar que tenia previst renunciar a representar-lo perque ni disposava de la documentació relativa al procediment -no li havia facilitat l'advocada de Romero Aguirre- ni s'havia pogut preparar la defensa. El processat va entendre les raons i va assegurar que ell faria el mateix. Li van vuit anys de presó. A més, recordaa que un dels delictes ja hauria sigut jutjat amb anterioritat.

El risc d'indefensió resultava evident i així ho va indicar la defensa en el tràmit de qüestions prèvies. "No faré un judici que no he pogut preparar i més si desconec que hi ha causes jutjades", apuntava Maymí. El seu client va corrobar aquest extrem al·legant que, des de l'any 2007, no havia tornat a veure l'advocat fins que se'l va trobar ahir al passadís dels jutjats.

Davant la situació generada la magistrada va optar per suspendre la sessió i considerar efectives les renúncies. L'article 24 de la Constitució és molt clar en expresar que "totes les persones tene dret a obtenir la tutela efectiva dels jutges i tribunals en l'exercici dels seus drets i interessos legítims, sense que, en cap cas, es pugui produir indefensió.

La pena

A Luis Romero Aguirre se l'acusava d'un delicte continuat de robatori en casa habitada mitjançant l'ús de claus falses -va entrar en dues ocasions a la mateixa vivenda de Cassà de la Selva- i un delicte d'atemptat contra agents de l'autoritat amb ús d'instrument perillós. El fiscal sol·licitava quatre anys de presó per cadascun d'aquests delictes i el rescabalament dels 600 euros sostrets.