La petició de Capricorn Spain Limited (filial de l'empresa escocesa Cairn Energy) al Ministeri d'Indústria per fer una dotzena de prospeccions per extreure hidrocarburs a la Costa Brava, a uns 24 quilòmetres de les illes Medes, ja han aixecat tota mena de reaccions contràries entre les entitats ecologistes. Algunes han demanat ja la implicació dels ajuntaments dels municipis dins de l'àmbit del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter per fer pressió al Ministeri en contra de les intencions de l'empresa.

De fet, des de Gent del Ter ja han fet arribar a la Generalitat de Catalunya una sol·licitud perquè des del Departament de Medi Ambient es pugui "fer pressió amb informes negatius per l'afectació que pot tenir sobre el medi ambient i l'economia del país". Alhora, la mateix entitat també ha fet arribar una instància a l'Ajuntament de Torroella de Montgrí sol·licitant que aquest consistori i la resta dels que estan integrats al Parc Natural "es posicionin en contra de les prospeccions i possible extracció d'hidrocarburs enfront de la costa dels països catalans", posant especial èmfasi a les zones més properes a la reserva de les illes Medes.

L'entitat va manifestar la seva oposició i que al·legaria a la totalitat del projecte de prospecció. Com a arguments en contra, cita els mediambientals, ja que ho consideren un "atemptat per una de les zones més riques en biodiversitat, a 20 quilòmetres d'una Reserva Integral", que segons afirmen actualment ja es troba amenaçat per fuites petroleres a causa del trànsit naval. A nivell econòmic, també afirmen que es pot afectar sectors com el pesquer, ja que la zona és de cria i conservació d'espècies; o també el turístic, ja que "la Costa Brava encara conserva el seu prestigi en l'àmbit internacional i atrau turisme tot l'any per la seva fama de Medi Natural" i també per la seva "extraordinària qualitat" per activitats com el submarinisme, la vela, el piragüisme, el senderisme o la fotografia marina. En les seves reclamacions, conclouen que els semblaria "un error irreparable" la pràctica d'una activitat petrolífera d'extracció que podria afectar tant l'entorn.

Afectació a la biodiversitat

La Coordinació d'Ecologistes en Acció de Catalunya també es va pronunciar en contra d'aquest projecte d'extracció d'hidrocarburs perquè aquests utilitzen "mètodes sísmics de prospecció es realitzaran mitjançant canons d'aire comprimit capaços de generar ones sonores, emissions acústiques d'alta intensitat", que defineixen l'estructura del sòl i subsòl marí localitzant així els jaciments on es podrien fer les extraccions. Per la coordinadora d'ecologistes, aquests mètodes produeixen una contaminació acústica intolerable per la fauna marina i poden provocar danys físics i de comportament a cetacis, tortugues marines, cefalòpodes i peixos, i en ocasions resultar en encallaments. A més, també alerten que en cas de trobar reserves, els impactes es multiplicaran ja que la perforació i extracció de combustibles fòssils destrueix el subsòl i els seus hàbitats, i contamina el mar a causa de l'ús de barreges sintètiques tòxiques i la producció de residus altament contaminats, la majoria d'ells cancerígens.